Academische Jaarprijs 05/06
Adriana Esmeijer

Adriana Esmeijer studeerde journalistiek aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg en aansluitend taal- en literatuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Brabant, waar zij in 1992 cum laude afstudeerde. In 1999 promoveerde zij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op het proefschrift Sluiswachters in de wetenschapscommunicatie. Selectieprocessen bij het populariseren van (alfa)onderzoek.
Esmeijer was van 1984 tot 1992 werkzaam als freelance tekstschrijver/redacteur en regisseur/programmamaker voor diverse media, profit- en non-profitorganisaties. Van 1992 tot 1997 werkte zij bij de dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen van de Vrije Universiteit. In 1997 werd zij benoemd tot hoofd van de afdeling Interne en Externe Betrekkingen bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Momenteel is zij directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt zich ten doel activiteiten op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland te bevorderen. De stichting tracht dit doel te bereiken door middel van subsidies, opdrachten en prijzen.

naar jury