Academische Jaarprijs 05/06
Wageningen Universiteit
Weblog Academische Jaarprijs powered by WordPress
9 juli, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 10:38


Sinds de overwinning in de Battle of the Universities heeft het team van Wageningen Universiteit hard gewerkt aan de invulling van het programma van het festival Wageningen - City of Insects. Het belooft een bruisend festival te worden en meer dan honderd mensen in de stad en daarbuiten zijn actief bezig aan de voorbereidingen. Het programma vind je hier en wordt elke dag verder bijgewerkt.2 juni, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 09:35


Champagne, taart van het College van Bestuur, een overlopende mailbox, een roodgloeiende telefoon, radio-interviews. Voorbeelden van wat het winnen van de Academische Jaarprijs losmaakt. Het nieuws heeft zich op 1 juni razendsnel over Nederland en de wereld verspreid via een openstaande telefoonlijn van het Weekblad voor Wageningen UR Wb in Cineac en via de website van Wageningen UR, een ANP-persbericht van de Academische Jaarprijs en internet. We zijn hartstikke trots dat de jury ons plan beloond heeft!
Een lid van een ander team dat ons feliciteerde, voegde er aan toe: ‘Wij zijn klaar maar jullie krijgen het nu druk met het uitwerken van het plan.’ Dat is waar, maar Wageningen - City of Insects zou ook doorgaan zonder de overwinning, zij het met beperktere mogelijkheden. Maandenlang zijn al zo’n 100 mensen in Wageningen actief voor het festival dat van 18-24 september 2006 zal plaatsvinden. Na de overwinning bieden diverse collega’s spontaan hun hulp en expertise aan. De City of Insects wordt een steeds breder gedragen initiatief. Dat schept verplichtingen. De jury heeft op 1 juni nog een aantal waardevolle suggesties gedaan die we zeker zullen meenemen.
Na de roes van 1 en 2 juni gaan we alweer vol aan de bak. In samenwerking met de vormgever wordt ons populair-wetenschappelijk boek Muggenzifters en Mierenneukers, met een voorwoord door Midas Dekkers, drukklaar gemaakt. De PR wordt opgepakt en draaiboeken worden uitgewerkt om te zorgen dat voor de zomervakantie de meeste dingen vast op de rails staan. Dit alles is een flinke uitdaging naast ons reguliere onderwijs en onderzoek dat in volle omvang gewoon doorgaat. Wetenschappers weten echter al lang dat je een duizendpoot moet zijn om te zorgen dat je een prima kwaliteit van de hoofdtaken garandeert en daarnaast ook je inhoud naar buiten uitdraagt. Enthousiasme en een goede collegiale sfeer zijn onontbeerlijk voor excellente wetenschap. Deze ingrediënten zijn binnen het Laboratorium voor Entomologie en Wageningen Universiteit volop aanwezig. We nodigen iedereen uit om in september de City of Insects te bezoeken!
Deze weblog blijft in de lucht, dus blijf ons hier volgen zodat je weet wat de ontwikkelingen rondom de City of Insects zijn!1 juni, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 11:03

TV-programma Noorderlicht maakte opnamen van het Wageningse insectenonderzoek. Deze film is op het web te zien. Klik hier om naar de site met de film te gaan.16 mei, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 11:17

Afgelopen 12 mei is de website van de Battle of the Universities getroffen geweest door een bug bij de provider. Bugs en computers, insecten lijken ook hier een negatief imago te hebben dat onuitwisbaar lijkt. LIJKT. Insecten kunnen namelijk uiterst nuttig zijn voor het ontwikkelen van complexe netwerken van computers in de vorm van robots. Insecten beschikken over kleine hersenen waarmee ze toch complex gedrag uitvoeren. Ontwikkelaars van robots zoeken naar eenvoudige programma’s waarmee insectenbeslissingen nagebootst kunnen worden. Die robots kunnen dan met een beperkte set van computer-instructies met elkaar samenwerken. Samen kunnen die kleine robots meer doen dan één grote robot kan. Zoals een groot aantal mieren die elk met hun eigen eenvoudige gedrag het complexe gedrag van een kolonie vormgeven.

Ditzelfde idee wordt toegepast in animatiefilms waarbij grote aantallen animatiedieren met een eenvoudige set van gedragsregels worden uitgerust. Als gevolg van die regels gedragen die animatiedieren zich als een georganiseerde groep insecten, vogels of vleermuizen. Een andere toepassing in gebruik van een aantal kleine robots kan liggen in de ruimtevaart. Als je één grote robot naar een planeet stuurt en die robot gaat verloren, dan is de hele missie mislukt. Als je daarentegen een groter aantal kleinere en eenvoudiger robots kunt sturen dan is het verlies van één van die robots niet het einde van het project. Als die groep eenvoudige robots op de juiste manier samenwerkt kan hetzelfde worden bereikt als met een grote robot.8 mei, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 18:02

Zonder insecten geen leven op aarde. Dat is het thema van het team van Wageningen Universiteit. Zelfs achter de schermen van de Battle of the Universities domineren insecten.

De organisatie achter de schermen van deze weblogs en website is Bytes Ahead. Klik hier om naar de homepage van Bytes Ahead te gaan en ontdek dat op elke startpagina (home, over, galerij, contact) een insect als eye-catcher fungeert: een mier, een kever en een mug. Echt, insecten zijn overal, dus geniet er maar van.
Heb je vandaag al gestemd op je favoriete team?

Steun het Wageningse team van muggenzifters. Stem op het Wageningse team in de Battle of the Universities. Dat kan 1 keer per 24 uur! :-)
Klik hier24 april, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 16:07

Het thema van het team van Wageningen Universiteit is: geen leven zonder insecten. Er gaat immers geen dag voorbij zonder insecten, of je dat nu leuk vindt of niet. Voor ieder van ons is er 200-2000 kg insecten op aarde! Laten we er dus maar van genieten. Er zijn op dit moment 900.000 soorten insecten op naam gebracht dat is 60% van alle soorten op aarde. Als je iedere dag een ander insect tegenkomt, dan kun je nog zo’n 2500 jaar vooruit voor je ze allemaal gezien hebt!
Als voorproefje gaat met ingang van vandaag de Insectenkalender van start. Klik HIER en zie het insect van de dag.

Steun het Wageningse team van muggenzifters. Stem op het Wageningse team in de Battle of the Universities. Dat kan 1 keer per 24 uur! :-)
Klik hier en stem op Wageningen.21 april, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 13:14


Wat voor onderzoek wordt er gedaan aan insecten? Hebben insecten hersenen? Hoe komt het dat er zoveel verschillende insecten bestaan, en hoe ontstaan die verschillen? Zijn er gevaarlijke insecten? Kunnen wij iets van insecten leren? Een heleboel vragen die er te stellen zijn wanneer je stilstaat bij het werk dat we uitvoeren bij Entomologie van Wageningen Universiteit. Hopelijk vind je door het lezen van deze weblog al heel wat antwoorden op dergelijke vragen, maar dat is ons nog niet genoeg. We willen je op allerlei manieren kennis laten maken met ons onderzoek, en met insecten. Dat is waar we ons in deze ‘Battle of the Universities’ op richten. Hier lichten we weer een tipje van de spreekwoordelijke sluier op wat betreft onze plannen.

Eén van onze plannen in verband met de ‘Battle’ is het uitbrengen van een populair wetenschappelijk boek over het doen van onderzoek aan insecten. Onze doelgroep hierbij wordt gevormd door middelbare scholieren, beginnende studenten, en de ‘geinteresseerde leek’. Een concreet plan voor dit boek is inmiddels gereed. Er wordt gewerkt aan 20 hoofdstukken. We hebben ook contact gelegd met een externe editor, een grafisch bureau voor de lay-out, en een drukker, en de planning van dit onderdeel van onze ideeen voor de ‘Battle’ is voltooid. Om alvast een idee te geven van wat ons voor ogen staat, plaatsen wij hierbij een volledig gelay-oute samenvatting van één van de beoogde hoofdstukken. Wil je reageren op dit onderdeel van het plan, laat het ons dan vooral weten op: office.ento@wur.nl, en vermeld daarbij als onderwerp “boek”.

Wil je je interesse in het project van Wageningen Universiteit laten zien? Stem dan op het Wageningse team in de Battle of the Universities. Dat kan 1 keer per 24 uur! :-)
Klik hier en stem op Wageningen.20 april, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 10:12


Insecten bevolken onze huizen van nature. Toch is er een groeiend aantal mensen die dat niet voldoende vindt en er allerlei soorten bij neemt. Van wandelende takken tot bidsprinkhanen, van vogelspinnen (eigenlijk 2 poten te veel om onder de insecten te vallen) tot fruitkevers. Of als voer voor reptielen, of voor de vogelspin. Er zijn regelmatig beurzen en natuurlijk de verenigingen. Bijvoorbeeld de wandelende takkenclub Phasma. Wandelende takken zijn prachtige dieren en als je ze als huisdier houdt kun je elke dag genieten van hun schoonheid. Of van hun bijzondere voortplanting. Er zijn veel soorten die sexueel zijn, maar ook enkele soorten die zich maagdelijk voorplanten. Maagdelijke voortplanting is in het insectenrijk heel gewoon. Maagdelijke voortplanting kan het gevolg zijn van een bacteriële infectie die overdraagbaar is (daarover publiceerde ons teamlid Ties Huigens in Nature in 2000). Dus, je bent sexueel, raakt geïnfecteerd en opeens plant je je voort zonder sex. Bij mensen is zo’n bacterie (nog?) niet bekend.

Steun het Wageningse team van muggenzifters. Stem op het Wageningse team in de Battle of the Universities. Dat kan 1 keer per 24 uur! :-)
Klik hier en stem op Wageningen.18 april, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 12:43

Foto van www.photo.net/photos/siwanowicz

Twee van onze teamleden (Arnold van Huis en Marcel Dicke) zijn vandaag teruggekeerd van een 9-daagse rondreis door Kenia en Uganda. Daar hebben ze verschillende projecten bezocht die door promovendi en studenten van Wageningen Universiteit worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het beschermen van bananenplanten tegen de bananensnuitkever in Uganda. De Ugandezen zeggen dat ‘een dag zonder banaan geen goede dag is’: ze eten bananen bij elke maaltijd. Een ernstige bedreiging van de bananenteelt is de bananensnuitkever waarvan de larven gangen in de stam van de bananenplant eten waarna de plant omvalt. Bananen worden in Uganda door kleine boeren verbouwd (i.t.t. de grote bananeplantages van de multinationals in Costa Rica). Het beschermen van de bananenteelt heeft hoge prioriteit in Uganda en vanuit Wageningen wordt een onderzoeksproject begeleid. In Kenia wordt veldwerk uitgevoerd aan de ontwikkeling van larven van de malariamug in kleine poeltjes zoals die ontstaan na een regenbui (het is momenteel regentijd en dan kan het met bakken uit de hemel vallen). Deze poeltjes kunnen ideale broedplaatsen voor de malariamug zijn. Het onderzoek is onderdeel van het grote malaria-onderzoeksprogramma van Wageningen Universiteit en draagt bij aan oplossingen voor het urgente malariaprobleem (zie weblog van 8 april).
Insecten worden in de Afrikaanse cultuur zeker niet uitsluitend als negatief gezien. We zijn insecten tegengekomen op maskers (vliegen als symbool van volwassenwording), op etensborden, als speelgoed (gemaakt van etenswaarblikjes). Op een boerderij die we bezochten stonden verschillende termietennesten in de velden. De boeren halen de (meer dan manshoge nesten) niet weg omdat de vliegende termieten die op bruidsvlucht gaan om te paren een lekkernij zijn en door de hele gemeenschap gegeten worden.

Wie wil genieten van prachtige insectenfoto’s kan terecht op deze site door hier te klikken.

Wil je je interesse in het project van Wageningen Universiteit laten zien? Stem dan op het Wageningse team in de Battle of the Universities. Dat kan 1 keer per 24 uur! :-)
Klik hier en stem op Wageningen.8 april, 2006
Geplaatst onder: algemeen — at 10:37

In onze taal komen insecten er vaak niet goed van af. Als je iemand een mierenneuker of muggenzifter noemt, dan klinkt dat niet positief. Maar wat weten we er eigenlijk van?
Muggen ziften kan heel zinvol zijn: in ons Wagenings onderzoek naar malariamuggen worden in geurvallen in Afrika muggen gevangen die daarna gezift moeten worden om te zien welke soorten gevangen zijn en hoeveel. Ons onderzoek is er op gericht de overdracht van de malariaparasiet door muggen te voorkomen en zo de gezondheid van mensen te bevorderen. Malaria is een ziekte waar jaarlijks 300-500 miljoen mensen aan lijden. De ziekte leidt tot 1.5-2.7 miljoen doden per jaar. Daarmee is malaria een van de ernstigste ziekten in de wereld. In Wageningen doen we onderzoek om malariabestrijding aan te pakken bij de bron: de muggen die de parasiet overbrengen. Schimmels kunnen gebruikt worden om muggen te bestrijden. Daarover publiceerden de Wageningse entomologen in Science (een publicatie die we inbrengen in de Battle of the Universities). Dit onderzoek wordt uitgevoerd in Oost-, West- en Zuid-Afrika. Muggenzifters kunnen daar belangrijk werk doen.

Waarom weten we zo weinig van mierenneukers? Mieren paren op een zonnige dag. De gevleugelde mannetjes en vrouwtjes komen tegelijk het nest uit. Ze paren niet direct. Nee, ze vliegen hoog de lucht in. De supermen die de vrouwtjes kunnen volgen mogen hoog in de lucht met hen paren. Mieren houden daarbij niet van pottenkijkers. Iemand die mierenneukers bekijken kan, is dus een zeer goed onderzoeker!
Heb je een foto van parende mieren, dan zien we die graag.
Onderzoek naar seks van insecten kan leiden tot belangrijke bijdragen aan de bestrijding van lastige insecten zoals bepaalde motten: hun sekslokstoffen worden gebruikt om succesvolle seks en dus de productie van eieren en rupsen te voorkomen.

Steun het Wageningse team van muggenzifters. Stem op het Wageningse team in de Battle of the Universities. Dat kan 1 keer per 24 uur! :-)
Klik hier en stem op Wageningen.

Foto’s Nina Fatouros, Manabu Kamimura en anoniemVolgende Pagina » Inloggen | RSS | Opmerkingen RSS