Academische Jaarprijs https://www.academischejaarprijs.nl Ontvlam voor wetenschap Thu, 13 Jun 2013 09:12:16 +0000 en hourly 1 https://wordpress.org/?v=3.0.4 Drie finalisten Academische Jaarprijs 2013 bekend https://www.academischejaarprijs.nl/2013/06/12/drie-finalisten-academische-jaarprijs-2013-bekend/ https://www.academischejaarprijs.nl/2013/06/12/drie-finalisten-academische-jaarprijs-2013-bekend/#comments Wed, 12 Jun 2013 15:22:34 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1276 Lees verder]]> De drie kanshebbers voor de hoofdprijs van de Academische Jaarprijs 2013 zijn bekend. Uit totaal  zeventien inzendingen nomineerde de vakjury onder voorzitterschap van Paul Schnabel, oud-directeur Sociaal Cultureel Planbureau, drie teams voor de finale.

Team Shamoun Baranes, met het project ‘Vogel het Uit’ van Universiteit van Amsterdam, team Bodegom, met het project ‘Vitaliteits Challenge: de kunst van het verouderen’ van de Leyden Academy en team Steenbergen, met het project ‘Tumoren kun je horen’ van Universiteit Twente zullen strijden om de hoofdprijs van 100.000 euro. De winnaar van de Academische Jaarprijs zal tijdens de feestelijke finale op 23 oktober 2013 bekend worden gemaakt.

De  inzendingen waren  zeer divers. De jury heeft lang gesproken over welke inzendingen er door mochten naar de finale en  is ervan overtuigd dat alle drie de finalistenteams potentie hebben om te winnen.  Het voorstel van Team Shamoun Baranes sprak de jury aan omdat het op een leuke manier een breed publiek betrekt bij het onderzoek naar vogels. Hierdoor raken ook niet-vogelkenners gefascineerd, denkt de jury.  Het voorstel van Team Bodegom over veroudering wil laten zien dat de manier waarop mensen verouderen niet vast ligt, maar dat men er meer aan kan doen, dan vaak wordt gedacht.  De jury verwacht dat dit voorstel veel mensen zal aanspreken. De derde finalist Team Steenbergen maakt gebruik van techniek om iets te laten zien wat je met je blote ogen niet kunt zien. Het team richt zich vooral op scholieren en de jury verwacht dat er bij deze doelgroep wel belangstelling voor is.

De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve en overtuigende communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. Deelname stond open voor teams van studenten, promovendi en onderzoekers van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstellingen.

De drie finalistenteams werken de komende maanden hun communicatieplannen uit en presenteren deze op woensdag 23 oktober tijdens de finale aan de jury, pers en het publiek in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Op die avond wordt bekend welk team de jury uiteindelijk het meest overtuigt en zich de winnaar van de Academische Jaarprijs 2013 mag noemen.

Jury
De jury, benoemd door het stichtingsbestuur, staat dit jaar weer onder het voorzitterschap van Paul Schnabel, oud-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. Verder hebben Isolde Hallensleben, (o.a. bekend van De Jakhalzen en De Wereld Leert Door), Jelle Reumer (directeur van het Natuurhistorisch Museum), Juliette Walma van der Molen (o.a. hoogleraar Universiteit Twente) en Frans Snik (teamcaptain van het winnende team van de Academische Jaarprijs 2012) zitting in de jury.

Partners
De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en NRC Handelsblad. De editie 2013 komt naast NWO, KNAW, NRC Carrière en VPRO mede tot stand dankzij mediapartner NTR en sponsoren SNS REAAL Fonds, Gemeente Utrecht en DDK.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2013/06/12/drie-finalisten-academische-jaarprijs-2013-bekend/feed/ 0
19 april 2013 | Workshop Communicatie https://www.academischejaarprijs.nl/2013/04/23/19-april-2013-workshop-communicatie/ https://www.academischejaarprijs.nl/2013/04/23/19-april-2013-workshop-communicatie/#comments Tue, 23 Apr 2013 13:26:58 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1255 Lees verder]]> Op vrijdag 19 april vond bij het NWO in Den Haag de Workshop Communicatie plaats voor de teams die door waren naar de tweede fase van de Academische Jaarprijs 2013.

De middag begon om 13.30 uur met een welkomstwoord van bestuursvoorzitter Jan Karel Koppen. Hierna nam Frans Snik (teamcaptain van het winnende team uit 2012) het woord tijdens zijn presentatie; over hoe Team Snik met het project iSPEX de Academische Jaarprijs 2012 won en hij gaf de aanwezigen tips over hoe zij het beste het traject van de Academische jaarprijs konden doorlopen. Hierop volgde het mini-college van Marja van der Putten (hoofd Communicatie KNAW), over waarom we communiceren over wetenschap en hoe we dit het beste kunnen aanpakken (oa. doelgroep, waarom en hoe). Hierna namen Karin Schagen en Thijs Brandsma het over, freelance televisiemakers voor Labyrint van VPRO. Via een workshop Storytelling werden de teams uitgedaagd om na te denken over de kern van hun onderzoek en hoe zij dit aan een doelgroep kunnen overbrengen. Toen bleek dat veel teams het moeilijk vinden om de kern en de insteek van elkaar te scheiden. Via vragen en korte brainstormsessies daagden Karin en Thijs de teams uit om ‘out-of-the-box’ te denken en hier meer vorm aan te geven.

De foto’s van de Workshop Communicatie zijn hier te vinden

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2013/04/23/19-april-2013-workshop-communicatie/feed/ 0
Zeventien teams in de race voor Academische Jaarprijs 2013 https://www.academischejaarprijs.nl/2013/04/15/zeventien-teams-in-de-race-voor-academische-jaarprijs-2013/ https://www.academischejaarprijs.nl/2013/04/15/zeventien-teams-in-de-race-voor-academische-jaarprijs-2013/#comments Mon, 15 Apr 2013 07:58:54 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1248 Lees verder]]> Zeventien teams, bestaande uit wetenschappers, promovendi en studenten, zijn dit jaar in de race voor de Academische Jaarprijs 2013. In oktober zal bekend worden welk team de hoofdprijs van 100.000 euro wint.

De teams die dit jaar meedingen naar de prijs zijn (in willekeurige volgorde):

 • Team Oude Elfering (UvA) over het ontstaan van jeuk.
 • Team Schlangen (TU Delft) over beton dat zichzelf kan herstellen.
 • Team Haloua (VUMC) over de chirurgische behandeling van borstkanker.
 • Team Erisman (VUMC) over het gebruik van stikstof in ons ecosysteem.
 • Team van Bodegom (Leyden Academy) over het verouderingsproces en onze levensverwachting. Is deze afhankelijk van omgevingsfactoren?
 • Team Meijer (UvA) over slaap, waarom goede slaap essentieel is voor kinderen en adolescenten en hoe dit kan worden bevorderd.
 • Team de Jong (VUMC) over het belang van horen in het dagelijks leven, onderzoek rondom de Nationale Longitudinale Studie naar Horen.
 • Team Muysken (Radboud Universiteit Nijmegen) over de interactie in talen en culturen binnen de driehoek Westelijk Afrika, het Caraïbisch gebied, en Noordwest Europa.
 • Team Shamoun-Baranes (UvA) over high-tech vogelonderzoek.
 • Team de Jonge (UMCG) over hoe de Nederlandse bevolking ons kan informeren over de structuur van psychopathologie.
 • Team Steenbergen (Universiteit Twente) over pammografie, pijnloos borstkankeronderzoek voor alle vrouwen.
 • Team Hoorn (UvA) over leven in de Amazone Rivier.
 • Team Kaptein (Erasmus MC) over de behandeling van de ziekte van Pompe met gentherapie.
 • Team Wiers (UvA) over de ontwikkeling van hersenen en gedrag in relatie tot   psychopathologie, ofwel probleemgedrag. En de effecten daarop van internettrainingen.
 • Team Vinkenburg – Van Engen (VU en UvT) over hoe we in onze veranderende samenleving het combineren van werk en zorg meer duurzaam kunnen inrichten.
 • Team van den Bosch (UMC Utrecht) over opereren zonder snijden.
 • Team Esteves (TUe) over speciale coatings; coatings waaraan minder onderhoud en reparatie nodig is, omdat deze coatings de schade aangebracht door mens of omgeving zelf kunnen repareren.

De Academische Jaarprijs (AJP) wil teams van wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren hun onderzoek onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en/of specifieke doelgroepen zoals jongeren. Het team met het krachtigste communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren.

Tot 2 april konden teams een eerste voorstel indienen. Deze voorstellen zijn eerst wetenschappelijk getoetst. De zeventien teams die doorgaan, krijgen in april een workshop communicatie aangeboden en kunnen vervolgens hun voorstel gaan uitwerken. Uit de uitgewerkte voorstellen zal een deskundige jury onder leiding van Paul Schnabel drie finalistenteams selecteren. Deze drie teams presenteren hun communicatieplan tijdens de finale aan de jury en het publiek in Utrecht.

De Academische Jaarprijs wordt dit jaar voor achtste keer gehouden en is een initiatief van NWO, NRC, KNAW en VPRO/NTR. Deze partijen vormen gezamenlijk het bestuur van de Stichting Academische Jaarprijs.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2013/04/15/zeventien-teams-in-de-race-voor-academische-jaarprijs-2013/feed/ 0
Uitslag wetenschappelijke toetsing bekend https://www.academischejaarprijs.nl/2013/04/10/uitslag-wetenschappelijke-toetsing-bekend/ https://www.academischejaarprijs.nl/2013/04/10/uitslag-wetenschappelijke-toetsing-bekend/#comments Wed, 10 Apr 2013 10:16:30 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1231 Lees verder]]> De uitslag van de wetenschappelijke toetsing is bekend! De volgende teams mogen door naar de tweede fase: de Workshop Communicatie en het uitwerken van het Proposal tot een Communicatieschets:
(In willekeurige volgorde)

Team Oude Elfering (UVA)
Team Schlangen (TU Delft)
Team Haloua (VUMC)
Team Erisman (VUMC)
Team van Bodegom (Leyden Academy)
Team Meijer (UVA)
Team de Jong (VUMC)
Team Muysken (Radboud Universiteit Nijmegen)
Team Shamoun-Baranes (UVA)
Team de Jonge (UMCG)
Team Steenbergen (Universiteit Twente)
Team Hoorn (UVA)
Team Kaptein (Erasmus MC)
Team Wiers (UVA)
Team Vinkenburg (VU Amsterdam)
Team van den Bosch (UMC Utrecht)
Team Esteves (TUe)

De organisatie wenst de teams veel succes met het uitwerken van het Proposal tot een Communicatieschets en verwelkomt hen graag tijdens de Workshop Communicatie.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2013/04/10/uitslag-wetenschappelijke-toetsing-bekend/feed/ 0
Strijd om de Academische Jaarprijs 2013 van start https://www.academischejaarprijs.nl/2013/02/04/strijd-om-de-academische-jaarprijs-2013-van-start/ https://www.academischejaarprijs.nl/2013/02/04/strijd-om-de-academische-jaarprijs-2013-van-start/#comments Mon, 04 Feb 2013 11:11:54 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1207 Lees verder]]> Creatieve onderzoekers die de resultaten van hun onderzoek op een vernieuwende manier kenbaar willen maken aan een groot publiek, maken dit jaar opnieuw kans op 100.000 euro. Vanaf heden tot en met dinsdag 2 april kunnen teams zich inschrijven als deelnemer aan de 8e editie van de Academische Jaarprijs.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek of specifieke doelgroepen. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten.

Met de hoofdprijs van 100.000 euro kan een team van wetenschappers, promovendi en studenten het winnende voorstel realiseren. Verder dingen drie finalistenteams mee naar de Labyrint-publieksprijs, georganiseerd door het gelijknamige televisieprogramma van VPRO/NTR. De winnaar daarvan krijgt een redactionele reportage in een van de Labyrint-uitzendingen.

Communicatiecollege
Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit, krijgen de deelnemende teams een Workshop Communicatie aangeboden, vol inspirerende tips en handvatten om een finalewaardig communicatievoorstel te maken. Uiteindelijk zal de jury onder voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, drie teams nomineren om hun communicatieplannen verder uit te werken. Tijdens de finale in oktober 2013 worden deze plannen live aan de jury gepresenteerd.

Winnaar 2012
Afgelopen jaar ging de Academische Jaarprijs naar team Snik (Universiteit Leiden). De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt het team om smartphones geschikt te maken voor het meten van fijnstof, inclusief de bijbehorende app. Hiermee kan iedereen zelf wetenschappelijke metingen aan fijnstof in zijn directe omgeving uitvoeren. Het doel is om een gedetailleerde kaart van fijnstof boven Nederland te produceren, die tot stand is gekomen dankzij al deze metingen. ”Maar belangrijker nog is het dat mensen zelf op een unieke en directe manier in aanraking komen met de wetenschap”, aldus teamcaptain Frans Snik.

De Stichting Academische Jaarprijs bestaat sinds 2005  en is opgericht op door NRC Handelsblad, NWO en de KNAW. De achtste editie is een initiatief van NRC Carrière, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en komt mede tot stand dankzij de mediapartners VPRO en NTR en de sponsors SNS REAAL Fonds, Gemeente Utrecht en communicatiebureau DDK.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2013/02/04/strijd-om-de-academische-jaarprijs-2013-van-start/feed/ 0
Utrecht wordt gaststad voor finale Academische Jaarprijs 2013 https://www.academischejaarprijs.nl/2013/01/09/utrecht-wordt-gaststad-voor-finale-academische-jaarprijs-2013/ https://www.academischejaarprijs.nl/2013/01/09/utrecht-wordt-gaststad-voor-finale-academische-jaarprijs-2013/#comments Wed, 09 Jan 2013 16:40:12 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1141 Lees verder]]> De finale van de achtste editie van de Academische Jaarprijs wordt dit jaar in Utrecht gehouden. De afgelopen jaren was Leiden het decor van deze prestigieuze competitie. Deelnemers van de Academische Jaarprijs zijn creatieve onderzoekers en wetenschappers, die de resultaten van hun onderzoek op een vernieuwende manier kenbaar willen maken aan een groot publiek. Het team dat het meest originele en pakkende communicatieplan maakt, wint 100.000 euro. Binnenkort wordt bekend hoe de teams zich kunnen inschrijven.

“De Academische Jaarprijs is een landelijke prijs, waar onder andere teams van onderzoekers aan Nederlandse universiteiten, UMC’s en onderzoeksinstituten om kunnen strijden,” zegt Jan Karel Koppen, voorzitter Academische Jaarprijs. “Het bestuur van de Academische Jaarprijs is van mening dat het voor de landelijke uitstraling van de prijs de voorkeur verdient om de avond dit jaar in een andere stad dan Leiden te organiseren.” Koppen benadrukt dat de finales in Leiden steeds zeer succesvol zijn geweest. “Het bestuur van de Academische Jaarprijs is zeer erkentelijk voor de steun die de gemeente Leiden en Leiden Marketing hebben geboden en kijkt terug op een goede samenwerking.”

Mirjam de Rijk, wethouder van Financiën, Economische Zaken, Milieu en Openbare Ruimte van gemeente Utrecht, is trots dit evenement in Utrecht te mogen verwelkomen. “Wij zijn de stad van kennis en cultuur. Utrecht kent de hoogst opgeleide bevolking van de vier grote steden en heeft de beste universiteit van het land. Bovendien bevinden zich in onze regio een aantal belangrijke kennisinstituten zoals het RIVM, TNO, KNMI, SenterNovem, Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum. Utrecht is een levendige cultuurstad en door haar centrale ligging een natuurlijke plaats van ontmoeting.” Bekeken wordt nog welke locatie het meest geschikt is om de finale te huisvesten.

De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht en is een  initiatief van NRC Handelsblad, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en VPRO/NTR. Deelname staat open voor teams met wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten. Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit, maken de deelnemende teams een communicatievoorstel. Uiteindelijk nomineert een jury, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, drie teams die tijdens de finale in het najaar van 2013 hun plannen live aan de jury presenteren. Het team dat er naar oordeel van de jury het beste in slaagt om aan een breed publiek wetenschappelijk onderzoek te presenteren, wordt beloond met de hoofdprijs van 100.000 euro, die is bedoeld om het plan uit te voeren.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2013/01/09/utrecht-wordt-gaststad-voor-finale-academische-jaarprijs-2013/feed/ 0
FILM ACADEMISCHE JAARPRIJS 2012 https://www.academischejaarprijs.nl/2012/11/01/film-academische-jaarprijs-2012/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/11/01/film-academische-jaarprijs-2012/#comments Thu, 01 Nov 2012 14:10:36 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1130 Bekijk nu de sfeerimpressie van de finale van de Academische Jaarprijs 2012

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/11/01/film-academische-jaarprijs-2012/feed/ 0
iSPEX wint Academische Jaarprijs 2012 https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/24/ispex-wint-academische-jaarprijs-2012/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/24/ispex-wint-academische-jaarprijs-2012/#comments Wed, 24 Oct 2012 22:01:54 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1100 Lees verder]]> In de Stadsgehoorzaal Leiden heeft team Snik met iSPEX woensdagavond de Academische Jaarprijs 2012 in ontvangst genomen. Directeur-generaal Hans Schutte van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) reikte de prijs van 100.000 euro uit aan Frans Snik, teamcaptain van het winnende team. De Labyrint Publieksprijs was voor Team Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor de finale van de zevende editie van de Academische Jaarprijs waren drie teams genomineerd.
 
De Academische Jaarprijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht van een groot publiek te brengen. De inschrijving startte in januari dit jaar en in juni werden de drie finalisten door de jury geselecteerd.
 
Winnaar hoofdprijs
De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt team Snik om hun project ‘iSPEX’ te financieren. Met het geld laat het team 10.000 opzetstukjes voor smartphones produceren en distribueren, inclusief de bijbehorende app. Hiermee kan iedereen zelf wetenschappelijke metingen aan fijnstof uitvoeren. Teamcaptain Frans Snik: ”Door duizenden mensen tegelijk te laten meten, zetten wij één van de grootste citizen science experimenten op en wel hier in Nederland.” Het doel is om een gedetailleerde kaart van fijnstof boven Nederland te produceren, die tot stand is gekomen dankzij al deze metingen. ”Maar belangrijker nog is het dat mensen zelf op een unieke en directe manier in aanraking komen met de wetenschap”, aldus Snik.  

TV-uitzending
De Labyrint Publieksprijs werd gewonnen door team Loonen van Rijksuniversiteit Groningen. De winnaar staat later dit seizoen centraal in een televisie-uitzending van Labyrint (een productie van VPRO en NTR). Op de website w24.nl kon de afgelopen weken gestemd worden op de drie finalisten. In totaal hebben ruim 6000 mensen hun stem uitgebracht. Labyrint-presentator Eric Arends reikte de publieksprijs uit.
 
Tijdens de finaledag op 24 oktober verzorgden de drie finalisten presentaties voor de juryleden Gilles van Wezel (winnaar 2011, Universiteit Leiden), Isolde Hallensleben (programmamaker en presentator), Jelle Reumer (directeur, Natuurhistorisch Museum Rotterdam), Juliette Walma van der Molen (hoogleraar, Universiteit Twente) en juryvoorzitter Paul Schnabel (directeur, Sociaal Cultureel Planbureau). De teams van Universiteit Leiden en Rijksuniversiteit Groningen lichtten hun plannen toe ten overstaan van het publiek en beantwoordden vragen van de jury. De zevende editie van de Academische Jaarprijs kwam, naast de bijdragen van NWO, KNAW en NRC Carrière mede tot stand dankzij mediapartners VPRO en NTR en sponsoren SNS REAAL Fonds, Leiden Marketing, Unilever en DDK.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/24/ispex-wint-academische-jaarprijs-2012/feed/ 0
Advertorials over de teams en sponsoren in de krant! https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/18/advertorials-over-de-teams-en-sponsoren-in-de-krant/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/18/advertorials-over-de-teams-en-sponsoren-in-de-krant/#comments Thu, 18 Oct 2012 11:47:13 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1084 Afgelopen woensdag 17 oktober en donderdag 18 oktober stonden er grote advertorials in NRC. Lees ze hier nog een keer na! Klik op de afbeeldingen om in te zoomen.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/18/advertorials-over-de-teams-en-sponsoren-in-de-krant/feed/ 0
Stem NU op de filmpjes van de 3 finalistenteams voor de Labyrint Publieksprijs https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/05/stem-nu-op-de-filmpjes-van-de-3-finalistenteams-voor-de-labyrint-publieksprijs/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/05/stem-nu-op-de-filmpjes-van-de-3-finalistenteams-voor-de-labyrint-publieksprijs/#comments Fri, 05 Oct 2012 09:39:18 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1078 Lees verder]]> Breng nu je stem uit op het team dat volgens jou wetenschappelijk onderzoek het best vertaalt naar een breed publiek.

Tijdens de finaledag op 24 oktober 2012 wordt, naast de winnaar van de Academische Jaarprijs, de winnaar van de Labyrint Publieksprijs bekendgemaakt. De prijs is een redactioneel item in een van de Labyrintuitzendingen in december 2012 of januari 2013.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/05/stem-nu-op-de-filmpjes-van-de-3-finalistenteams-voor-de-labyrint-publieksprijs/feed/ 0
NIEUWS: Finale-avond Academische Jaarprijs op 24 oktober in Leiden https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/04/finale-avond-academische-jaarprijs-op-24-oktober-in-leiden/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/04/finale-avond-academische-jaarprijs-op-24-oktober-in-leiden/#comments Thu, 04 Oct 2012 09:11:32 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1072 Lees verder]]> Op woensdag 24 oktober vindt in de Stadgehoorzaal Leiden de finale plaats van de Academische Jaarprijs 2012. Drie finalisten presenteren deze avond hun plan om toponderzoek aan een breed publiek te presenteren. De jury onder leiding van Paul Schnabel (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau) zal daarna de winnaar aanwijzen.

Het team met het meest creatieve communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om dat plan te realiseren.

De volgende teams strijden om de Academische Jaarprijs 2012:

 • Team Brouwer | Rijksuniversiteit Groningen | Love to know
 • Team Loonen | Rijksuniversiteit Groningen | Bevroren wildernis in beweging, Over-levende Noordpool
 • Team Snik | Universiteit Leiden | iSPEX meet fijnstof met je smartphone

Publieksprijs
Een van de drie finalisten komt bovendien in aanmerking voor de Labyrint Publieksprijs 2012. De teams hebben ieder een  korte video gemaakt waarin ze hun idee presenteren: zie Wetenschap24.nl/labyrint. De publiekswinnaar wordt ook tijdens de finale op 24 oktober bekendgemaakt en krijgt daarnaast een reportage in het tv-programma Labyrint (VPRO/NTR). Vanaf nu kan gestemd worden voor de VPRO/NTR publieksprijs. Stemmen kan tot woensdag 24 oktober, 18.00 uur.

Aanmelden
Bezoekers zijn welkom vanaf 19.00 uur in de Aalmarktfoyer van de Stadgehoorzaal Leiden. Het zaalprogramma begint om 19.30 uur en eindigt om 22.00 uur met een feestelijke borrel. De toegang is gratis. Aanmelden kan via academischejaarprijs.nl/aanmelden.

De zevende editie van de Academische Jaarprijs komt, naast de bijdragen van NWO, KNAW en NRC Carrière mede tot stand dankzij mediapartners VPRO en NTR en sponsoren SNS Reaal Fonds, Leiden Marketing, Unilever en DDK.

Meer informatie over de Academische Jaarprijs is te vinden op academischejaarprijs.nl

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/10/04/finale-avond-academische-jaarprijs-op-24-oktober-in-leiden/feed/ 0
NIEUWS: Winnaar 2011 heeft lespakket Antibiotica Gezocht! gerealiseerd https://www.academischejaarprijs.nl/2012/09/06/winnaar-2011-heeft-lespakket-antibiotica-gezocht-gerealiseerd/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/09/06/winnaar-2011-heeft-lespakket-antibiotica-gezocht-gerealiseerd/#comments Thu, 06 Sep 2012 12:38:50 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1057 Lees verder]]> Zoek mee naar nieuwe antibiotica

Meehelpen bij de zoektocht naar nieuwe antibiotica? Bestel dan het practicum Antibiotica Gezocht! Een nieuw lespakket ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit Leiden.

Practicum
Het team achter Antibiotica Gezocht! heeft een nieuw en toegankelijk wetenschappelijk practicum opgezet voor de bovenbouw van havo en vwo. In vier lessen, één per week,  gaan leerlingen op zoek naar antibioticumproducerende bacteriën uit de grond en tonen aan dat deze daadwerkelijk antibiotica aanmaken. Leerlingen leren met het practicum en bijbehorende lesmateriaal meer over microbiologie, antibiotica en resistentie. Bovendien kunnen de leerlingen met hun zoektocht bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek, dat bij de Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam plaatsvindt.

Lespakket bestellen
Het practicum is in samenwerking met onderwijsbureau De Praktijk ontwikkeld tot een volwaardig lespakket. Het lespakket bestaat uit lesmateriaal en het practicumpakket. De lesmaterialen zijn gratis te downloaden via www.praktijk.nu. Het practicumpakket is te bestellen bij de Universiteit Leiden.

Het pakket kan maandelijks worden besteld via de website van Antibiotica Gezocht!en kost €55,-.

Microbiologie op middelbare scholen
Antibiotica Gezocht! wil alle havo en vwo scholieren de kans bieden te zien hoe echt wetenschappelijk onderzoek eruit ziet en hoe leuk het is. Scholieren zijn de wetenschappers van de toekomst die hopelijk de antibioticumproblematiek gaan helpen oplossen. Interesse voor het vak microbiologie is daarbij een must en gezien dit vak relatief weinig aandacht krijgt in het huidige lesprogramma is daar een wereld te winnen.

Academische Jaarprijs
Team Antibiotica Gezocht! bestaat uit medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden (Moleculaire Biotechnologie) en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (Medische Microbiologie).  Zij wonnen in 2011 de Academische Jaarprijs, de grote prijs voor het populariseren van wetenschap. Het ontwikkelen van het lespakket is gerealiseerd met een deel van het prijzengeld van de Academische Jaarprijs.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/09/06/winnaar-2011-heeft-lespakket-antibiotica-gezocht-gerealiseerd/feed/ 0
Drie finalisten Academische Jaarprijs 2012 bekend https://www.academischejaarprijs.nl/2012/06/13/drie-finalisten-academische-jaarprijs-2012-bekend/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/06/13/drie-finalisten-academische-jaarprijs-2012-bekend/#comments Wed, 13 Jun 2012 15:56:46 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=1010 Lees verder]]> Drie finalisten Academische Jaarprijs 2012 bekend
100.000 euro voor vertaling wetenschappelijk onderzoek naar breed publiek

De drie kanshebbers voor de hoofdprijs van de Academische Jaarprijs 2012 zijn bekend. Uit de inzendingen nomineerde de vakjury onder voorzitterschap van Paul Schnabel drie teams voor de finale:

 • Team Scheepstra van Rijksuniversiteit Groningen met ‘Bevroren wildernis in beweging. Over-levende Noordpool’
 • Team Brouwer van Rijksuniversiteit Groningen met ‘Love to know’
 • Team Snik van Universiteit Leiden met ‘iSPEX; meet fijnstof met je smartphone’

Deze drie teams sprongen er volgens de jury om uiteenlopende redenen uit. Team Scheepstra wil de kennis van het Noordpoolgebied overdragen aan een brede Nederlandse doelgroep. Dat willen zij doen met concrete beelden en verhalen. De jury verwacht dat dit mooi materiaal gaat opleveren. Het voorstel van Team Brouwer sprak de jury ook aan. Dit team wil een reizende tentoonstelling organiseren waarbij alle facetten van liefde en seks vanuit de wetenschap worden belicht. De jury verwacht dat dit een brede, vooral jonge doelgroep zal aanspreken. De jury was ook enthousiast over het voorstel van Team Snik, waarbij iedereen in Nederland met smartphone kan bijdragen aan het in kaart brengen van fijnstof. Dit brengt de wetenschap dicht bij de mensen, aldus de jury.

Creatief en overtuigend communicatieplan
De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve en overtuigende communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. De drie finalistenteams werken de komende maanden hun communicatieplannen uit en presenteren deze op woensdag 24 oktober tijdens de finale aan de jury, pers en het publiek in Stadsgehoorzaal Leiden. Op die avond wordt bekend welk team de jury uiteindelijk het meest overtuigt en zich de winnaar van de Academische Jaarprijs 2012 mag noemen. De drie finalisten maken ook kans op de Labyrint Publieksprijs. Het team dat deze prijs wint, krijgt aandacht voor hun project in het VPRO/NTR wetenschapsprogramma Labyrint.  

Jury
De jury, benoemd door het stichtingsbestuur, staat dit jaar weer onder het voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. Verder hebben zitting in de jury: Isolde Hallensleben, Jelle Reumer, Juliette Walma van der Molen en Gilles van Wezel, teamcaptain van het winnende team van de Academische Jaarprijs 2011.

Partners
De Academische Jaarprijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht door NWO, KNAW en NRC Handelsblad. De editie 2012 komt naast NWO, KNAW, NRC Carrière en VPRO mede tot stand dankzij mediapartner NTR en sponsoren SNS REAAL Fonds, Stichting Stadspartners Leiden en DDK.

Meer informatie: www.academischejaarprijs.nl

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/06/13/drie-finalisten-academische-jaarprijs-2012-bekend/feed/ 0
FILM ACADEMISCHE JAARPRIJS FINALE 2011 https://www.academischejaarprijs.nl/2012/05/11/film-academische-jaarprijs-finale-2011/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/05/11/film-academische-jaarprijs-finale-2011/#comments Fri, 11 May 2012 10:13:32 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=999 Bekijk nu de sfeerimpressie van de finale van de Academische Jaarprijs 2011!

https://www.academischejaarprijs.nl/ajp-tv/

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/05/11/film-academische-jaarprijs-finale-2011/feed/ 0
MicroSafari, een interactieve audiotour over antibiotica https://www.academischejaarprijs.nl/2012/04/26/microsafari-een-interactieve-audiotour-over-antibiotica/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/04/26/microsafari-een-interactieve-audiotour-over-antibiotica/#comments Thu, 26 Apr 2012 12:32:24 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=992 Lees verder]]>

Vanaf 17 mei kunnen bezoekers van Museum Boerhaave op MicroSafari. Met een interactieve audiotour hoort en ziet de bezoeker allerlei bijzonderheden aangaande infectieziektes, antibiotica en antibiotica-resistentie. Wat is een bacterie? Hoe werken antibiotica? Wat is resistentie, hoe ontstaat het en waarom hebben we nieuwe medicijnen nodig? Ga mee op MicroSafari en luister naar de boeiende  toelichting van specialisten op de onderzoeksgebied.

De audiotour voert de bezoeker op een verrassende en uitdagende wijze langs de geschiedenis, het heden en de toekomst van het antibiotica-onderzoek. Aan de hand van de laboratoriumpraktijk krijgt de bezoeker een kijkje in één van de vooraanstaande laboratoria op het gebied van antibioticum-onderzoek. Modern onderzoek wordt zó tastbaar dat het lijkt alsof je zelf in het laboratorium staat. De tour eindigt in een tuberculosehuisje. Dit huisje – naar het zonlicht gedraaid en frisse lucht toelatend door de open ramen – deed in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw dienst als een ‘kuuroord’ voor tuberculosepatiënten in de eigen achtertuin. Vóór de ontdekking van geschikte antibiotica was het kuren in sanatoria of TBC-huisjes de enige behandeling tegen deze gevaarlijke bacteriële infectieziekte.

Deze audiotour is ontwikkeld in samenwerking met team Antibiotica Gezocht!. Het team bestaat uit medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden (Moleculaire Biotechnologie/Moleculaire Ontwikkelingsgenetica) en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (Medische Microbiologie). Het audioapparaat is gratis te leen bij de informatiebalie van Museum Boerhaave.

Academische Jaarprijs

Team Antibiotica Gezocht! is winnaar van de Academische Jaarprijs 2011. De Academische Jaarprijs is bestemd voor het populariseren van wetenschappelijk onderzoek. Antibiotica Gezocht! besteedt het prijzengeld van € 100.000,- om spannend les- en practicummateriaal voor middelbare scholen te produceren en exposities in dierentuin Artis en Museum Boerhaave te maken.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/04/26/microsafari-een-interactieve-audiotour-over-antibiotica/feed/ 0
NIEUWS: DE ACADEMISCHE JAARPRIJS 2012 BEVINDT ZICH IN FASE 2 https://www.academischejaarprijs.nl/2012/04/17/nieuws-de-academische-jaarprijs-2012-bevindt-zich-in-fase-2/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/04/17/nieuws-de-academische-jaarprijs-2012-bevindt-zich-in-fase-2/#comments Tue, 17 Apr 2012 07:55:17 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=953 Lees verder]]> De Academische Jaarprijs heeft dit jaar weer een flink aantal inzendingen ontvangen. Negentien teams, bestaande uit wetenschappers, promovendi en studenten uit heel Nederland, zonden een proposal in. Deze proposals bevatten een korte introductie van het betreffende onderzoeksproject, een bijlage met excerpten van publicaties over het betreffende onderzoek en een korte introductie van het team.

Het bestuur heeft een lichte toetsing gedaan op wetenschappelijke kwaliteit en heeft zestien teams geselecteerd die door zijn naar fase 2. Deze teams gaan nu aan de slag met het maken van een communicatieschets. Op vrijdag 20 april vindt er voor deze teams een gastcollege plaats. Dit gastcollege zal in teken staan van het maken van een communicatieplan en het bedenken van een concept. Er zullen sprekers aan het woord komen en er zal ook een interactieve workshop gehouden worden. Op woensdag 13 mei komt de jury bijeen om drie finalisten te selecteren welke kans zullen maken op 100.000 euro om daarmee het ingediende plan te realiseren.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/04/17/nieuws-de-academische-jaarprijs-2012-bevindt-zich-in-fase-2/feed/ 0
Sluiting Call for Proposals Academische Jaarprijs 2012 | Maandag 2 april 2012 https://www.academischejaarprijs.nl/2012/03/29/reminder-sluiting-call-for-proposals-academische-jaarprijs-2012-maandag-2-april-2012/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/03/29/reminder-sluiting-call-for-proposals-academische-jaarprijs-2012-maandag-2-april-2012/#comments Thu, 29 Mar 2012 08:18:22 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=905 Lees verder]]> De Call for Proposals van de Academische Jaarprijs 2012 sluit al binnen één week! Teams kunnen tot en met maandag 2 april hun proposal indienen.

Wij hopen dat u dit bericht binnen uw kennisnetwerk kunt verspreiden, of dat u wellicht zelf een interessant afgerond onderzoek heeft welke ingediend kan worden.

De Academische Jaarprijs wil ook dit jaar wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten. De hoofdprijs van 100.000 euro gaat naar het team dat aan het einde van de rit het meest creatieve communicatieplan presenteert. Net als vorig jaar dingen de finalistenteams daarnaast mee naar de Labyrint Publieksprijs, die wordt uitgereikt door het gelijknamige televisieprogramma van VPRO/NTR.

Inschrijven voor de Academische Jaarprijs? Dat kan in 4 stappen:

 1. Voor de Academische Jaarprijs komt uitsluitend toponderzoek in aanmerking.
  Ga na of je als student, promovendus of onderzoeker betrokken bent bij gerefereerd toponderzoek.
 2. Stel een team samen waarmee jij de strijd om de Academische Jaarprijs wil aangaan.
  Let op! De deelnemende teams moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.
 3. Stel het proposal samen.
  Het proposal bestaat uit:
  * Een korte introductie van het team
  * Een korte introductie van het betreffende onderzoeksproject
  * Een bijlage met excerpten van publicaties over het betreffende onderzoek.
 4. Dien het proposal in, uiterlijk tot en met maandag 2 april 2012
]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/03/29/reminder-sluiting-call-for-proposals-academische-jaarprijs-2012-maandag-2-april-2012/feed/ 0
Uitzending woensdag 21-3 winnaar Labyrint Publieksprijs 2011 – Brein in Beeld https://www.academischejaarprijs.nl/2012/03/13/blind-en-toch-zien-woensdag-21-maart-2012-20-50-uur-ned-2/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/03/13/blind-en-toch-zien-woensdag-21-maart-2012-20-50-uur-ned-2/#comments Tue, 13 Mar 2012 14:55:13 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=876 Lees verder]]> Uitzending: Labyrint
Datum: woensdag 21 maart 2012
Tijdstip: 20.50u
Zender: Ned 2

In oktober 2011 is naast de Academische Jaarprijs ook de Labyrint Publieksprijs uitgereikt. Het team “Brein in Beeld” won de Labyrint Publieksprijs. Als beloning wordt een deel van een aflevering aan dit team gewijd. Deze aflevering wordt op 21 maart uitgezonden.

Brein in Beeld is een jonge, enthousiaste groep hersenonderzoekers van de Universiteit Maastricht. De promovendi van dit team zijn Michelle Moerel, Job van de Hurk en Tom de Graaf. Zij nemen de kijker mee op een fascinerende tocht door het menselijk brein.

Michelle doet onderzoek naar hoe wij natuurlijke geluiden verwerken. Hoe kan het dat we uit geluidsgolven kunnen opmaken of iets bijvoorbeeld een dierengeluid is of een mensengeluid? En hoe kan het dat we er ook nog een emotionele lading aan toe kunnen kennen?

Job onderzoekt of onze hersenen bepalen wat we wel en niet zien. Je ziet dingen, maar hoe koppel je dit aan de informatie die je al hebt opgeslagen?

Tom wil in kaart brengen hoe snel ons brein beeldsignalen uit ons oog verwerkt, en waar dit gebeurt. Maakt het verder nog uit welk plaatje ons oog ziet?

Kortom: het team Brein in Beeld bekijkt hoe signalen die ons oor en oog binnenkomen verwerkt worden tot wat wij waarnemen.

Verder in Labyrint: hoe een elektronische chip die blinde mensen met de oogziekte retinitis pigmentosa weer kan laten zien.

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint napraatsessie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter: www.wetenschap24.nl

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/03/13/blind-en-toch-zien-woensdag-21-maart-2012-20-50-uur-ned-2/feed/ 0
Strijd om de Academische Jaarprijs 2012 van start https://www.academischejaarprijs.nl/2012/02/10/strijd-om-de-academische-jaarprijs-2012-van-start/ https://www.academischejaarprijs.nl/2012/02/10/strijd-om-de-academische-jaarprijs-2012-van-start/#comments Fri, 10 Feb 2012 13:13:10 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/?p=848 Lees verder]]> Den Haag, 10 februari 2012

Strijd om de Academische Jaarprijs 2012 van start

Creatieve wetenschappers, die hun onderzoek op een vernieuwende en spannende manier aan een groot publiek willen presenteren, maken dit jaar opnieuw kans op 100.000 euro. Vanaf heden tot en met maandag 2 april kunnen teams zich inschrijven als deelnemer aan de Academische Jaarprijs 2012. Hun opdracht is om een origineel en pakkend communicatieplan te maken.

Met de hoofdprijs van 100.000 euro kan een team van wetenschappers, promovendi en studenten het winnende voorstel realiteit maken. Verder dingen drie finalistenteams mee naar de Labyrint-publieksprijs, georganiseerd door het gelijknamige televisieprogramma van VPRO/NTR. De winnaar daarvan krijgt een redactionele reportage in een van de Labyrint-uitzendingen.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten.

Communicatiecollege

Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit, krijgen de deelnemende teams een gastcollege communicatie aangeboden vol inspirerende tips om een finalewaardig communicatievoorstel te maken. Uiteindelijk zal de jury, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, drie teams nomineren om hun communicatieplannen verder uit te werken. Tijdens de finale in oktober 2012 worden deze plannen live aan de jury gepresenteerd. Het team dat er naar oordeel van de jury het beste in slaagt om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek, wordt beloond met de hoofdprijs, 100.000 euro, te besteden aan de uitvoering van het communicatieplan.

Afgelopen jaar ging de Academische Jaarprijs naar team Van Wezel (Universiteit Leiden) De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt dit team met hun project ‘Antibiotica Gezocht!’ voor de realisatie van een permanente opstelling in de microZoo van Artis, een expositie in Museum Boerhaave en innovatief lesmateriaal voor het VWO. “Dankzij deze prijs kunnen wij leerlingen interesseren voor wetenschappelijk onderzoek in het algemeen en voor microbiologie en antibiotica in het bijzonder,” aldus teamcaptain Gilles van Wezel.

Jury

De jury wordt benoemd door het stichtingsbestuur en staat onder het voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. De editie 2012 is een initiatief van NRC Carrière, NWO en KNAW en komt mede tot stand dankzij de mediapartners VPRO en NTR en de sponsors SNS Reaal Fonds, Stichting Stadspartners Leiden en communicatiebureau DDK.

De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht op initiatief van NRC Handelsblad, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2012/02/10/strijd-om-de-academische-jaarprijs-2012-van-start/feed/ 0
Team Universiteit Leiden wint Academische Jaarprijs 2011 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/26/team-universiteit-leidenwint-academische-jaarprijs-2011/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/26/team-universiteit-leidenwint-academische-jaarprijs-2011/#comments Wed, 26 Oct 2011 22:00:17 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=760 Lees verder]]> Team Universiteit Leiden wint Academische Jaarprijs 2011
Labyrint Publieksprijs voor team Maastricht University

In de Stadsgehoorzaal Leiden heeft team Van Wezel (Universiteit Leiden) woensdagavond de Academische Jaarprijs 2011 in ontvangst genomen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW reikte de prijs van 100.000 euro uit. De Labyrint Publieksprijs ging naar team Moerel (Maastricht University). Aan de finale van de zesde editie van de Academische Jaarprijs namen drie teams deel.

De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt team Van Wezel  met hun project ‘Antibiotica Gezocht!’ voor de realisatie van een permanente opstelling in de microZoo van Artis, een expositie in museum Boerhaave en innovatief lesmateriaal voor het VWO. “Met deze prijs kunnen wij leerlingen interesseren voor wetenschappelijk onderzoek in het algemeen en voor microbiologie en antibiotica in het bijzonder.”

Op de website van Labyrint (een productie van VPRO en NTR) kon de afgelopen weken gestemd worden op de drie finalisten. In totaal hebben bijna drieduizend mensen hun stem uitgebracht. Uiteindelijk kreeg team Moerelde meeste stemmen en staat daarom later dit seizoen centraal in een televisie-uitzending van Labyrint. Labyrint-presentator Eric Arends reikte de Labyrint Publieksprijs uit.

De Academische Jaarprijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. In mei van dit jaar koos een deskundige jury onder leiding van juryvoorzitter Paul Schnabel drie finalisten. De teams van Leids Universitair Medisch Centrum, Maastricht University en Universiteit Leiden presenteerden hun plannen in NRCHandelsblad, nrc.next, op de websites van Labyrinten de Academische Jaarprijs.

Tijdens de finaledag op 26 oktober verzorgden de drie finalisten presentaties voor juryleden David Lentink, Hein Meijers, Isolde Hallensleben, Jelle Reumer, Juliette Walma van der Molen en voorzitter Paul Schnabel. De teams lichtten hun plannen toe ten overstaan van publiek en beantwoordden vragen van de jury. Mede dankzij een bijdrage van Stichting Jos Withagen Fonds was de finale live te volgen via www.academischejaarprijs.nl.

Foto: team Van Wezel (Universiteit Leiden), winnaar Academische Jaarprijs 2011

Foto: team Moerel (Maastricht University), winnaar Labyrint Publieksprijs 2011

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/26/team-universiteit-leidenwint-academische-jaarprijs-2011/feed/ 1
Finale Academische Jaarprijs live op Academischejaarprijs.nl https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/25/finale-academische-jaarprijs-live-op-academischejaarprijs-nl/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/25/finale-academische-jaarprijs-live-op-academischejaarprijs-nl/#comments Tue, 25 Oct 2011 16:10:52 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=747 Lees verder]]> De finale van de Academische Jaarprijs 2011 is morgenavond, woensdag 26 oktober, vanaf 19.30uur live te volgen via www.academischejaarprijs.nl. Op de site is te zien hoe de finalistenteams Kraaijeveld (project Leve DNA!, LUMC), Moerel (project Brein in Beeld, Maastricht University) en Van Wezel (project Antibiotica gezocht!, Universiteit Leiden) zich presenteren en hoe zij aan de tand worden gevoeld door de jury o.l.v. Paul Schnabel. De live uitzending kon worden gerealiseerd dankzij een bijdrage van het Jos Withagen Fonds.

De live uitzending van de uitreiking van de Academische Jaarprijs sluit naadloos aan bij het streven om wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek te vertalen. Eerder realiseerde de Academische Jaarprijs  publieksparticipatie met de installatie van de Labyrint Publieksprijs. De prijs is bestemd voor een van de drie finalisten en bestaat uit zendtijd in een tv-uitzending van Labyrint.

Ruim 2500 mensen stemden inmiddels via de website van het wetenschappelijk radio- en televisieprogramma Labyrint – een samenwerking van VPRO en NTR – op hun favoriete finalist. Stemmen kan nog tot woensdag 26 oktober, 18.00 uur.

Tijdens de Finale in de Stadsgehoorzaal Leiden presenteren de drie geselecteerde finalisten hun definitieve plan, waarna de jury de winnaar bepaalt. Staatsecretaris van OCW Halbe Zijlstra is aanwezig om de jaarprijs van 100.000 euro uit te reiken. Met deze prijs kan het winnende team zijn plan uitvoeren. Tijdens de Finale zal ook presentator Eric Arends van het tv-programma Labyrint de winnaar bekendmaken van de Labyrint Publieksprijs.

Opgeven voor de gratis en vrij toegankelijke Finaledag kan via www.academischejaar.nl/aanmelden. Doe dat snel, want het aantal nog beschikbare plaatsen voor de Finaledag is beperkt. Meer informatie over de Academische Jaarprijs is te vinden op www.academischejaarprijs.nl. Stemmen voor de Labyrint Publieksprijs kan op www.labyrint.nl.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/25/finale-academische-jaarprijs-live-op-academischejaarprijs-nl/feed/ 0
1661 stemmen voor de Labyrint Publieksprijs! https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/18/1661-stemmen-voor-de-labyrint-publieksprijs/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/18/1661-stemmen-voor-de-labyrint-publieksprijs/#comments Tue, 18 Oct 2011 13:37:38 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=691 Stem snel op je favoriete team!

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/18/1661-stemmen-voor-de-labyrint-publieksprijs/feed/ 0
Kijk vanavond weer naar Labyrint op Ned. 2 vanaf 20.50u https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/12/kijk-vanavond-weer-naar-labyrint-op-ned-2-vanaf-20-50u/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/12/kijk-vanavond-weer-naar-labyrint-op-ned-2-vanaf-20-50u/#comments Wed, 12 Oct 2011 14:24:11 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=684 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/12/kijk-vanavond-weer-naar-labyrint-op-ned-2-vanaf-20-50u/feed/ 0 Nu al 700 keer gestemd op de Labyrint Publieksprijs 2011 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/06/kijk-vanavond-naar-labyrint-op-ned-2-vanaf-20-50u-2/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/06/kijk-vanavond-naar-labyrint-op-ned-2-vanaf-20-50u-2/#comments Thu, 06 Oct 2011 14:21:27 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=678 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/06/kijk-vanavond-naar-labyrint-op-ned-2-vanaf-20-50u-2/feed/ 0 Kijk vanavond naar Labyrint op Ned. 2 vanaf 20.50u https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/05/kijk-vanavond-naar-labyrint-op-ned-2-vanaf-20-50u/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/05/kijk-vanavond-naar-labyrint-op-ned-2-vanaf-20-50u/#comments Wed, 05 Oct 2011 11:00:41 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=666 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/05/kijk-vanavond-naar-labyrint-op-ned-2-vanaf-20-50u/feed/ 0 Stem op je favoriete team voor de Labyrint Publieksprijs! https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/05/stem-op-je-favoriete-team-voor-de-labyrint-publieksprijs/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/05/stem-op-je-favoriete-team-voor-de-labyrint-publieksprijs/#comments Wed, 05 Oct 2011 09:00:20 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=663 Lees verder]]> Een van de drie finalisten komt in aanmerking voor de Labyrint Publieksprijs 2011. Bekijk de filmpjes die de teams maakten, oordeel en stem via labyrint.nl. De publiekswinnaar wordt tijdens de finale op 26 oktober bekendgemaakt en krijgt een reportage in het tv-programma Labyrint (VPRO/NTR). Stemmen kan tot woensdag 26 oktober, 18.00 uur.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/05/stem-op-je-favoriete-team-voor-de-labyrint-publieksprijs/feed/ 0
Meld je nu aan voor het avondprogramma van de Finale 2011 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/04/meld-je-nu-aan-voor-het-avondprogramma-van-de-finale-2011/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/04/meld-je-nu-aan-voor-het-avondprogramma-van-de-finale-2011/#comments Tue, 04 Oct 2011 13:50:14 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=672 Bezoekers zijn welkom vanaf 19.00 uur in de Aalmarktfoyer van de Stadgehoorzaal Leiden. Het zaalprogramma begint om 19.30 uur en eindigt om 22.00 uur met een feestelijke borrel. De toegang is gratis. Aanmelden kan hier.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/10/04/meld-je-nu-aan-voor-het-avondprogramma-van-de-finale-2011/feed/ 0
Finalisten dienen uitwerkte communicatieplannen in https://www.academischejaarprijs.nl/2011/09/19/finalisten-dienen-uitwerkte-communicatieplannen-in/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/09/19/finalisten-dienen-uitwerkte-communicatieplannen-in/#comments Sun, 18 Sep 2011 23:00:59 +0000 tom https://demo./ajp/?p=326 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/09/19/finalisten-dienen-uitwerkte-communicatieplannen-in/feed/ 0 TV opnames Labyrint Publieksprijs – Mediapark Hilversum https://www.academischejaarprijs.nl/2011/09/09/tv-opnames-labyrint-publieksprijs-mediapark-hilversum/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/09/09/tv-opnames-labyrint-publieksprijs-mediapark-hilversum/#comments Fri, 09 Sep 2011 09:00:02 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=504 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/09/09/tv-opnames-labyrint-publieksprijs-mediapark-hilversum/feed/ 0 Bijeenkomst briefing Labyrint Publieksprijs – Mediapark Hilversum 12.00u – 17.00u https://www.academischejaarprijs.nl/2011/06/18/bijeenkomst-briefing-labyrint-publieksprijs-mediapark-hilversum-12-00u-17-00u/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/06/18/bijeenkomst-briefing-labyrint-publieksprijs-mediapark-hilversum-12-00u-17-00u/#comments Sat, 18 Jun 2011 11:00:47 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=498 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/06/18/bijeenkomst-briefing-labyrint-publieksprijs-mediapark-hilversum-12-00u-17-00u/feed/ 0 Drie finalisten Academische Jaarprijs 2011 bekend https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/30/drie-finalisten-academische-jaarprijs-2011-bekend/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/30/drie-finalisten-academische-jaarprijs-2011-bekend/#comments Mon, 30 May 2011 11:08:20 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=556 Lees verder]]> De drie kanshebbers voor de hoofdprijs van de Academische Jaarprijs 2011 zijn bekend. Uit totaal dertien inzendingen nomineerde de vakjury onder voorzitterschap van PaulSchnabel drie teams voor de finale:

Team Kraaijeveld met het project Leve DNA!
Leids Universitair Medisch Centrum

Team Moerel met het project Brein in Beeld
Maastricht University

Team van Wezel met het project Antibiotica gezocht!
Universiteit Leiden

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/30/drie-finalisten-academische-jaarprijs-2011-bekend/feed/ 0
Vliegkunstenaars filmen kleinste insect in vlucht | FILM https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/25/vliegkunstenaars-filmen-kleinste-insect-in-vlucht-film/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/25/vliegkunstenaars-filmen-kleinste-insect-in-vlucht-film/#comments Wed, 25 May 2011 14:17:00 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=545 Lees verder]]> Het Wageningse team Vliegkunstenaars, winnaar van de Academische Jaarprijs 2010, is er als eerste in geslaagd om met een bijzondere hogesnelheidscamera high-speed-films te maken van piepkleine sluipwespen.

De unieke beelden zijn gefilmd op een snelheid van 22.000 beelden per seconde. De beelden worden dus bijna 900 maal sneller ververst dan een TV. In de korte tijd tussen twee TV-beelden heeft een sluipwesp zijn vleugels al veertien keer op en neer geslagen.

Bekijk het filmpje: A millisecond in the life of a parasitic wasp

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/25/vliegkunstenaars-filmen-kleinste-insect-in-vlucht-film/feed/ 0
De uitslag van de Labyrint pitch is binnen https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/23/de-uitslag-van-de-labyrint-pitch-is-binnen/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/23/de-uitslag-van-de-labyrint-pitch-is-binnen/#comments Mon, 23 May 2011 13:58:28 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=534 Lees verder]]> Jullie hebben de afgelopen week je stem uitgebracht om de jury te helpen kiezen. Uit de ruim zesduizend stemmen is de volgende top vijf ontstaan:

1. Een groene generatie met energie voor de toekomst (Wageningen) 997 stemmen
2. Antibiotica gezocht (Leiden) 717 stemmen
3. Hoe chocolade je slank houdt en andere voedselsprookjes (Utrecht) 693 stemmen
4. Optimale zorg, onze zorg (Rotterdam) 638 stemmen
5. Modeltekenen (Twente) 548 stemmen

Voor de score van alle teams, kijk op: https://weblogs.vpro.nl/labyrint/2011/05/16/wie-mag-er-door-naar-de-finale-van-de-academische-jaarprijs/

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/23/de-uitslag-van-de-labyrint-pitch-is-binnen/feed/ 0
Al ruim 4000 keer gestemd op de pitch op Labyrint.nl https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/19/al-ruim-4000-keer-gestemd-op-de-pitch-op-labyrint-nl/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/19/al-ruim-4000-keer-gestemd-op-de-pitch-op-labyrint-nl/#comments Thu, 19 May 2011 14:12:02 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=530 Lees verder]]> Pitch Academische Jaarprijs 2011. Nu al ruim 4000 stemmen! Stem ook op jou 3 favoriete deelnemers op Labyrint.nl

De strijd om de Academische Jaarprijs is weer begonnen. Ieder jaar ontwikkelen verschillende teams van wetenschappers een concept om hun onderzoek onder de aandacht van het grote publiek te brengen. De finalisten maken kans op 100.000 euro om hun concept uit te voeren én op een reportage in een labyrint tv-uitzending. Een deskundige jury onder leiding van Paul Schnabel staat voor de moeilijke taak om drie finalisten te kiezen. Aangezien de teams een groot publiek willen aanspreken, kan de jury jouw hulp goed gebruiken. Je kunt je stem uitbrengen op de drie teams van jouw keuze.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/19/al-ruim-4000-keer-gestemd-op-de-pitch-op-labyrint-nl/feed/ 0
Breng je stem uit op www.labyrint.nl https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/19/breng-je-stem-uit-op-www-labyrint-nl/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/19/breng-je-stem-uit-op-www-labyrint-nl/#comments Thu, 19 May 2011 09:34:16 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=516 Ook jij kan je stem uitbrengen! Ga daarom naar www.labyrint.nl en stem op de drie teams van jouw keuze!

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/19/breng-je-stem-uit-op-www-labyrint-nl/feed/ 0
De strijd om de Academische Jaarprijs is in volle gang https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/16/de-strijd-om-de-academische-jaarprijs-is-in-volle-gang/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/16/de-strijd-om-de-academische-jaarprijs-is-in-volle-gang/#comments Mon, 16 May 2011 09:03:02 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=508 Lees verder]]> De strijd om de Academische Jaarprijs is in volle gang. Dertien teams bestaande uit wetenschappers, promovendi en studenten hebben een communicatieschets
ingeleverd bij de deskundige jury, dit jaar onder leiding van Paul Schnabel.
Op 23 mei komt de jury bijeen om drie finalisten te selecteren.
Ook het publiek kan zijn stem uitbrengen. Ga naar www.labyrint.nl om je stem uit te brengen op de drie teams van jouw keuze. De uitslag van deze Labyrint-poll wordt op maandag 23 mei aan de jury gepresenteerd.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/16/de-strijd-om-de-academische-jaarprijs-is-in-volle-gang/feed/ 0
Inleveren communicatieschets https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/13/inleveren-communicatieschets/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/13/inleveren-communicatieschets/#comments Thu, 12 May 2011 23:00:46 +0000 tom https://demo./ajp/?p=322 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/05/13/inleveren-communicatieschets/feed/ 0 Gastcollege voor positief beoordeelde Proposals https://www.academischejaarprijs.nl/2011/04/20/gastcollege-voor-positief-beoordeelde-proposals/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/04/20/gastcollege-voor-positief-beoordeelde-proposals/#comments Tue, 19 Apr 2011 23:00:21 +0000 tom https://demo./ajp/?p=320 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/04/20/gastcollege-voor-positief-beoordeelde-proposals/feed/ 0 Uitslag toetsing wetenschappelijke relevantie https://www.academischejaarprijs.nl/2011/04/15/uitslag-toetsing-wetenschappelijke-relevantie/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/04/15/uitslag-toetsing-wetenschappelijke-relevantie/#comments Thu, 14 Apr 2011 23:00:58 +0000 tom https://demo./ajp/?p=318 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/04/15/uitslag-toetsing-wetenschappelijke-relevantie/feed/ 0 Deadline indienen Proposals https://www.academischejaarprijs.nl/2011/04/04/deadline-indienen-proposals/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/04/04/deadline-indienen-proposals/#comments Sun, 03 Apr 2011 23:00:12 +0000 tom https://demo./ajp/?p=316 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/04/04/deadline-indienen-proposals/feed/ 0 Slimme netwerken | Labyrint aflevering op dinsdag 15 februari 21.25 uur Ned. 2 https://www.academischejaarprijs.nl/2011/02/10/slimme-netwerken-labyrint-aflevering-op-dinsdag-15-februari-21-25-uur-ned-2/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/02/10/slimme-netwerken-labyrint-aflevering-op-dinsdag-15-februari-21-25-uur-ned-2/#comments Thu, 10 Feb 2011 08:46:31 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=391 Lees verder]]>

Het slimste netwerk is onderdeel van ons allemaal: onze hersenen. De winnaars van de Labyrint Publieksprijs bij de Academische Jaarprijs wijden hier hun onderzoek aan. Dit onderzoek houdt zich bezig met een zeer specifiek soort van storingen die op kunnen treden in ons slimme netwerk: aanvalsziekten.

Iedereen is wel bekend met hoofdpijnaanvallen, slaapaanvallen en flauwvallen, maar wat als dergelijke aanvallen dag in dag uit je leven beheersen? Professor Ferrari en zijn onderzoeksgroep van het LUMC werken in een uitzonderlijke combinatie van laboratorium- en praktijkonderzoek aan oplossingen voor deze vaak onderschatte ziekten.

Hoewel we met zekerheid kunnen zeggen dat onze hersenen het slimste netwerk zijn, snappen we nog weinig van de werking ervan.  Als we ziekten willen genezen, moeten we wel de bron begrijpen. Het onderzoek in Leiden werpt al vruchten af: ze komen steeds meer te weten over de hersenmechanismen die een rol spelen bij aanvalsgewijze ziekten. Schakelingen in onze hersenen ondervinden tijdelijke storingen. Deze storingen kunnen door het hele brein trekken. Opvallend is dat ze zich weer automatisch herstellen.

 Zijn onze hersenen het ultieme voorbeeld voor alle elektriciteitsnetwerken die we slimmer moeten maken? Slimmere netwerken gaan we namelijk nodig hebben. In 2050 zijn de fossiele energiebronnen uitgeput. We moeten dan volledig op duurzame energiebronnen overschakelen. Dit heeft meer gevolgen dan de meeste mensen beseffen. Is ons oude elektriciteitsnetwerk wel klaar voor duurzame energie? Wat gaat er de komende tijd veranderen? Binnenkort zijn slimme netwerken onderdeel van ieder huis en zal je wasmachine gaan communiceren met je auto.  

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint live online discussie.. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter of chat: www.labyrint.nl

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/02/10/slimme-netwerken-labyrint-aflevering-op-dinsdag-15-februari-21-25-uur-ned-2/feed/ 0
Strijd om Academische Jaarprijs 2011 van start https://www.academischejaarprijs.nl/2011/02/08/strijd-om-academische-jaarprijs-2011-van-start/ https://www.academischejaarprijs.nl/2011/02/08/strijd-om-academische-jaarprijs-2011-van-start/#comments Tue, 08 Feb 2011 14:32:34 +0000 laura https://www.academischejaarprijs.nl/?p=386 Creatieve wetenschappers maken dit jaar opnieuw kans op 100.000 euro om hun onderzoek op een vernieuwende en spannende manier aan een groot publiek te presenteren. Van 7 februari tot en met 4 april kunnen teams zich inschrijven als deelnemer van de Academische Jaarprijs 2011. Onderzoekers worden uitgedaagd om een origineel en pakkend communicatieplan te maken.

Met de hoofdprijs van 100.000 euro krijgt één team van wetenschappers, promovendi en studenten de kans om het winnende voorstel te realiseren. Daarnaast dingen drie finalistenteams mee naar de Labyrint-publieksprijs, georganiseerd door het gelijknamige televisieprogramma van VPRO/NTR. De winnaar krijgt een redactionele reportage in een van de Labyrint-uitzendingen.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten.

Communicatiecollege
Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit krijgen de deelnemende teams een gastcollege communicatie aangeboden vol inspiratietips om een finalewaardig communicatievoorstel te maken. Uiteindelijk zal de jury – dit jaar onder voorzitterschap van Paul Schnabel – drie teams nomineren om hun communicatieplannen verder uit te werken. Tijdens de finale op 26 oktober worden deze plannen live aan de jury gepresenteerd. Het team dat er naar oordeel van de jury het beste in slaagt om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek, wordt beloond met de hoofdprijs om het communicatieplan uit te voeren.

 Afgelopen jaar ging de Academische Jaarprijs naar Team Lentink van Wageningen University.  De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt Team Lentink om extreem snelle kleurencamera’s aan te schaffen voor hun project ‘Vliegkunstenaars’. ‘Deze stellen wij beschikbaar zodat mensen hun eigen filmpjes in HD kunnen maken van vlieggedrag in de natuur. In plaats van mensen vertellen hoe geweldig wetenschap is, laten wij ze wetenschap beleven’, verduidelijkt teamcaptain David Lentink.

Jury
De jury, benoemd door het stichtingsbestuur, staat dit jaar onder het voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. De editie 2011 komt naast NRC Media, NWO en KNAW mede tot stand dankzij mediapartners VPRO en NTR en sponsoren SNS REAAL Fonds, Stichting Stadspartners Leiden en DDK.

De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht door NRC Handelsblad, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2011/02/08/strijd-om-academische-jaarprijs-2011-van-start/feed/ 0
Vliegkunstenaars dinsdag 21 december in Labyrint https://www.academischejaarprijs.nl/2010/12/20/vliegkunstenaars-dinsdag-21-december-in-labyrint-2/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/12/20/vliegkunstenaars-dinsdag-21-december-in-labyrint-2/#comments Mon, 20 Dec 2010 08:31:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/vliegkunstenaars_dinsdag_21_december_op_labyrint/#When:09:31:01Z Lees verder]]> MIDDEN IN DE WETENSCHAP

Aflevering: De optimale beweging

dinsdag 21 december 21:25 uur, Nederland 2

Nederland heeft als ambitie om in de top 10 van beste topsportlanden te komen. Een van de maatregelen om dat te bereiken is dat er meer wetenschappers komen die zich met de sporters bemoeien. Jeroen van der Eb (VU) is zo’n embedded scientist, zijn kersverse lab is een turnhal. Deze hangt sinds kort vol met hogesnelheidscamera’s zodat elke turnbeweging, ook de allerkleinste en -snelste, kan worden vastgelegd. Het lab is uniek in de sportwereld. Niet alleen door de high-tech, ook doordat het gebruik maakt van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe je een sport het beste kan leren.

Ook onderzoeker David Lentink gebruikt voor zijn onderzoek de highspeedcamera, maar dan om de beweging vast te leggen van vogels, insecten en zaden. We weten nog maar kort hoe insecten erin slagen in de lucht te blijven. Maar Lentink wil meer weten. Hij gebruikt high speed beelden om te zien hoe al die verschillende vleugels optimaal kunnen vliegen onder de grillige omstandigheden in de natuur. Misschien kunnen we dan uiteindelijk onze eigen miniatuurvliegers bouwen.

De Labyrint publieksprijswinnaars van de Academische Jaarprijs 2010 hadden dit jaar geen gelegenheid mee te werken aan een item van Labyrint, hun prijs verzilveren zij in een van de februari-uitzendingen van Labyrint.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/12/20/vliegkunstenaars-dinsdag-21-december-in-labyrint-2/feed/ 0
Team Wageningen University wint Academische Jaarprijs 2010 https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/27/team-wageningen-university-wint-academische-jaarprijs-2010-2/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/27/team-wageningen-university-wint-academische-jaarprijs-2010-2/#comments Wed, 27 Oct 2010 20:26:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/team_wageningen_university_wint_academische_jaarprijs_2010/#When:21:26:00Z Lees verder]]> Eerste Labyrint Publieksprijs voor Team Leids Universitair Medisch Centrum

In de Stadsgehoorzaal Leiden heeft Team Lentink van Wageningen University woensdagavond de Academische Jaarprijs 2010 in ontvangst genomen. Isolde Hallensleben reikte de prijs van 100.000 euro uit aan teamcaptain David Lentink. De Labyrint Publieksprijs ging naar Team Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum. Aan de finale van de vijfde editie van de Academische Jaarprijs namen vijf teams deel.

De eerste Labyrint Publieksprijs werd gewonnen door Team Ferrari van Leiden Universitair Medisch Centrum. Op de website van het wetenschappelijke programma een samenwerking tussen VPRO en NTR kon de afgelopen weken gestemd worden op ieder van de vijf finaleteams. In totaal hebben ruim 12.000 mensen hun stem uitgebracht. Uiteindelijk kreeg Team Ferrari de meeste stemmen en staat daarom binnenkort centraal in een televisie-uitzending van Labyrint. Presentator Eric Arends reikte woensdagavond de eerste Labyrint Publieksprijs uit.

De Academische Jaarprijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. In mei van dit jaar koos een deskundige jury onder leiding van juryvoorzitter Rick van der Ploeg vijf finalisten. De teams van Leids Universitair Medisch Centrum, Technische Universiteit Eindhoven, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Utrecht en Wageningen University presenteerden hun plannen de afgelopen maanden in NRC Handelsblad, nrc.next en op de website van Labyrint.

Tijdens de finaledag op 27 oktober verzorgden de vijf finalisten presentaties voor juryleden Piet Borst, Adriana Esmeijer, Isolde Hallensleben, Leo Halvers, Rob van Hattum en voorzitter Rick van der Ploeg. Voor de Grand Finale selecteerde de jury de teams Lentink van Wageningen University en team Wijmenga van Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij lichtten hun plannen nogmaals toe, ditmaal ten overstaan van publiek, en beantwoordden vragen van jury en publiek.

Uiteindelijk werd Team Lentink uitgeroepen tot winnaar van de Academische Jaarprijs 2010 en kreeg het uit handen van Isolde Hallensleben de cheque van 100.000 euro. De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt Team Lentink om extreem snelle kleurencamera’s aan te schaffen voor hun project Vliegkunstenaars’. Deze stellen wij beschikbaar zodat mensen hun eigen filmpjes in HD kunnen maken van het vlieggedrag in de natuur, verduidelijkt teamcaptain David Lentink. Daardoor snijdt het mes aan twee kanten. In plaats van mensen vertellen hoe geweldig wetenschap is, laten wij ze wetenschap beleven. Dat is nog nooit eerder op deze manier gedaan en daarmee uniek. Daarnaast steken ook wij er iets van op omdat we de beschikking krijgen over bijzonder beeldmateriaal.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/27/team-wageningen-university-wint-academische-jaarprijs-2010-2/feed/ 0
Finaledag Academische Jaarprijs live op W24 https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/21/finaledag-academische-jaarprijs-live-op-w24/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/21/finaledag-academische-jaarprijs-live-op-w24/#comments Thu, 21 Oct 2010 16:21:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/finaledag_academische_jaarprijs_live_op_w24/#When:17:21:01Z Lees verder]]> Finaledag Academische Jaarprijs live op W24

Voor het eerst in het vijfjarig bestaan van de Academische Jaarprijs wordt de Finaledag live uitgezonden via het online wetenschapskanaal W24. Tijdens de uitzending op woensdag 27 oktober kan iedereen via de website van W24 meekijken naar het evenement in de Stadsgehoorzaal Leiden en via Twitter commentaar geven. Vanaf woensdag a.s. kunnen geinteresseerden daartoe terecht op: https://www.w24.nl/academischejaarprijs.

De live uitzending van de uitreiking van de Academische Jaarprijs sluit naadloos aan bij het streven om wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek te vertalen. Eerder al zette de Academische Jaarprijs een eerste stap richting publieksparticipatie met het instellen van de Labyrint Publieksprijs. De prijs bestaat uit zendtijd in een aflevering van Labyrint op televisie.

Ruim tienduizend mensen stemden inmiddels via de website van het wetenschappelijk radio- en televisieprogramma Labyrint een samenwerking van VPRO en de nieuwe fusieomroep NTR op hun favoriete finalist. Stemmen kan nog tot woensdag 27 oktober, 18.00 uur.

Tijdens de Finaledag in de Stadsgehoorzaal Leiden presenteren de vijf door de jury onder voorzitterschap van Rick van der Ploeg geselecteerde finalisten hun uiteindelijke plan, waarna twee finalisten worden gekozen. Tijdens het officile en vrij toegankelijke avondprogramma presenteren die twee finaleteams nogmaals hun plan, maar nu aan publiek, pers en jury. Nadat de toehoorders in de zaal gelegenheid hebben gekregen vragen te stellen, wijst de jury de winnaar van de hoofdprijs van 100.000 euro aan. Met deze prijs kan de winnaar zijn plan uitvoeren.

De inloop van het avondprogramma start om 19.45 uur. Rond 21.45 uur zal Alexander Pechtold de Academische Jaarprijs 2010 uitreiken. Ook zal dan door presentator Eric Arends van het Televisie programma Labyrint worden bekend gemaakt wie de Labyrint Publieksprijs heeft gewonnen. Daarna kan onder het genot van een borrel en muzikale omlijsting van singer-songwriter Sandy Dane worden nagepraat.

Opgeven voor de gratis en vrij toegankelijke Finaledag kan via https://www.ddk.nl/ajp. Doe dat snel, want het aantal plaatsen voor de Finaledag is beperkt. Stemmen voor de Labyrint Publieksprijs kan op https://www.labyrint.nl.

Finalisten van de Academische Jaarprijs

- Leiden Universitair Medisch Centrum | Team Ferrari, Kies de Aanval’

- Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen | Team Wijmenga, GENen kraken in GroninGEN: een ontdekkingstocht met de LifeLinesExpress’

- Technische Universiteit Eindhoven | Team Bekdemir, Brandschone verbranding!’

- Universiteit Utrecht | Team Gelderblom, Het Spel van de Gouden Eeuw’

- Wageningen Universiteit | Team Lentink, Vliegkunstenaars’

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/21/finaledag-academische-jaarprijs-live-op-w24/feed/ 0
Het spel van de Gouden Eeuw https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/08/het-spel-van-de-gouden-eeuw/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/08/het-spel-van-de-gouden-eeuw/#comments Fri, 08 Oct 2010 09:23:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/het_spel_van_de_gouden_eeuw/#When:10:23:01Z Lees verder]]> Deze week stelde team Gelderblom van de Universiteit Utrecht zich voor in NRC Handelsblad en in nrc.next.

Het spel van de Gouden Eeuw is een single player strategiespel, waarbij de speler moet proberen zijn vermogen zo groot mogelijk te maken. De speler wordt hierbij geholpen of gehinderd door politieke, economische en persoonlijke omstandigheden. De speler kan zelf invloed uitoefenen op die omstandigheden, maar moet zich vooral goed indekken tegen de risico’s. Tegelijkertijd leert de speler over de financile markt in de Gouden Eeuw. De spelregels van het spel zijn de resultaten van het onderzoek van het team. Dit onderzoek heeft als doel om te achterhalen op welke manieren ondernemers in de Gouden Eeuw hun zaken financierden. Alle informatie die het team gevonden heeft, zijn direct vertaald naar het spel. Klik hier om naar het webblog te gaan dat team Gelderblom bijhoudt over hun project en ga naar geldindegoudeneeuw.nl voor de website over het spel van de Gouden Eeuw.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/08/het-spel-van-de-gouden-eeuw/feed/ 0
Brandschone verbranding https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/05/brandschone-verbranding/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/05/brandschone-verbranding/#comments Tue, 05 Oct 2010 11:31:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/brandschone_verbranding/#When:12:31:00Z Lees verder]]> Deze week stelde team Bekdemir van de Technische Universiteit Eindhoven zich voor in NRC Handelsblad en in nrc.next.

Team Bekdemir richt zich met zijn project Brandschone verbranding’ door middel van verbrandingsonderzoek vooral op het ontwikkelen van een schonere en efficintere manieren om te verbranden.

Door de inzet van een Roadshow wil het team onder jongeren meer aandacht vragen voor verbranding. Zij richten zich voornamelijk op middelbare scholieren, omdat zij met hun mening en gedrag de toekomst van onze maatschappij grotendeels beinvloeden. Het doel is om jongeren op genuanceerde wijze na te laten denken over het energievraagstuk. Met de Roadshow worden in een halfjaar zo’n vijftig middelbare scholen bezocht. Daarnaast doen zij evenementen aan als de AutoRAI en Lowlands. Tijdens de Roadshow kunnen de jongeren zelf met verschillende experimenten aan de gang. Kijk voor meer informatie op de weblog.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/10/05/brandschone-verbranding/feed/ 0
Kies de Aanval https://www.academischejaarprijs.nl/2010/09/24/kies-de-aanval/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/09/24/kies-de-aanval/#comments Fri, 24 Sep 2010 09:23:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/kies_de_aanval/#When:10:23:00Z Lees verder]]> Deze week stelt team Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum zich voor in NRC Handelsblad en in nrc.next.

Team Ferrari richt zich met zijn project Kies de aanval’ op het verkrijgen van erkenning en herkenning voor patinten met aanvalsgewijze hersenaandoeningen. Dit zijn hoofdpijnaanvallen zoals migraine en clusterhoofdpijn, slaapaanvallen en flauwvallen. De kern van het plan is een interactieve tentoonstelling die samen met museum Corpus ontwikkeld wordt. Bij deze belevingstentoonstelling kunnen mensen zelf ervaren hoe het is om een migraine-aanval te hebben of flauw te vallen. Dit moet leiden tot meer begrip en herkenning. Kijk voor meer informatie op weblog.

Vanaf deze week kan er ook gestemd worden op èèn van de vijf finalisten voor de Labyrint Publieksprijs op www.labyrint.nl/publieksprijs.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/09/24/kies-de-aanval/feed/ 0
Genenkrakers https://www.academischejaarprijs.nl/2010/09/16/genenkrakers/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/09/16/genenkrakers/#comments Thu, 16 Sep 2010 14:31:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/genenkrakers/#When:15:31:00Z Lees verder]]> Deze week wordt alweer voor de tweede keer in NRC Handelsblad en in nrc.next vooruitgeblikt op de finale van de Academische Jaarprijs op 27 oktober. Hierin krijgt team Wijmenga van het Universitair Medisch Centrum Groningen de gelegenheid om zijn concept aan het publiek voor te leggen. Indien dit team de hoofdprijs van 100.000 euro wint, wordt het prijzengeld gebruikt voor de inrichting van een treinstel tot rijdend informatiecentrum. Deze LifeLinesExpress wordt enkele weken opgenomen in de dienstregeling van NS, waarna het verhuist naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daar maakt het treinstel gedurende vier maanden onderdeel uit van een speciale tentoonstelling. Kijk voor meer informatie op het weblog van team Wijmenga.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/09/16/genenkrakers/feed/ 0
Vliegkunstenaars https://www.academischejaarprijs.nl/2010/09/10/vliegkunstenaars/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/09/10/vliegkunstenaars/#comments Fri, 10 Sep 2010 12:34:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/vliegkunstenaars/#When:13:34:00Z Lees verder]]> In de komende weken wordt in NRC Handelsblad en in nrc.next vooruitgeblikt op de finale van de Academische Jaarprijs op 27 oktober. Iedere week wordt er een team in de gelegenheid gesteld om zijn concept aan het publiek voor te leggen. Deze week is het de beurt aan team Lentink van Wageningen Universiteit. Zij willen met de hoofdprijs van 100.000 euro extreem snelle kleurencamera’s aanschaffen die na een korte cursus beschikbaar worden gesteld aan vrijwilligers om de vliegkunst van dieren in HD mee vast te leggen. Kijk voor meer informatie op het weblog van team Lentink. 

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/09/10/vliegkunstenaars/feed/ 0
Vijf teams genomineerd voor finale Academische Jaarprijs 2010 https://www.academischejaarprijs.nl/2010/05/25/vijf-teams-genomineerd-voor-finale-academische-jaarprijs-2010/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/05/25/vijf-teams-genomineerd-voor-finale-academische-jaarprijs-2010/#comments Tue, 25 May 2010 07:52:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/vijf_teams_genomineerd_voor_finale_academische_jaarprijs_2010/#When:08:52:01Z Lees verder]]> Een jury bestaande uit Rick van der Ploeg (voorzitter), Adriana Esmeijer, Isolde Hallensleben, Piet Borst, Leo Halvers en Rob van Hattum heeft de communicatieplannen van vijf teams genomineerd voor de finale van de vijfde editie van de Academische Jaarprijs. Die finale vindt plaats op woensdag 27 oktober in de Stadsgehoorzaal in Leiden. De winnaar ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro, bedoeld om het winnende plan te realiseren.

De Academische Jaarprijs is in het leven geroepen ter stimulering van de wetenschapscommunicatie in Nederland. De competitie staat open voor teams van onderzoekers, promovendi en studenten van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commercile onderzoeksinstellingen. Zij worden uitgedaagd om prikkelende communicatieplannen te ontwikkelen om hun eigen toponderzoek breed onder de aandacht te brengen.

Van de 27 inschrijvingen gaan vijf door naar de volgende ronde van de Academische Jaarprijs 2010 . In alfabetische volgorde zijn dat:

1. Team Bekdemir | Technische Universiteit Eindhoven | Brandschone verbranding!

2. Team Ferrari | Leids Universitair Medisch Centrum | Kies de Aanval

3. Team Gelderblom | Universiteit Utrecht | Spel van de Gouden Eeuw

4. Team Lentink | Wageningen Universiteit | Vliegkunstenaars

5. Team Wijmenga | Universitair Medisch Centrum Groningen | GENen kraken in GroninGEN: een ontdekkingstocht met de LifeLinesExpress

De komende maanden werken de genomineerde teams hun voorstellen verder uit, om deze op de Finaledag 27 oktober 2010 te presenteren aan de jury.

De jury kiest twee finalisten die ‘s avonds voor het publiek strijden om de hoofdprijs van 100.000 euro. De genomineerde teams krijgen aandacht in NRC Handelsblad en nrc.next.

Naast de vakjury kiest dit jaar ook het publiek een winnaar.  VPRO en Teleac organiseren in samenwerking met de site wetenschap24.nl een publiekspoll voor de vijf genomineerden. De poll start na de zomer en krijgt ondermeer aandacht in het televisieprogramma Labyrint, het wekelijkse televisieprogramma over wetenschap van VPRO en Teleac.

Het onderzoek van publiekspoll- winnaar krijgt als prijs ruime aandacht in èèn van de uitzendingen van Labyrint.

Het initiatief voor De Academische Jaarprijs is in 2005 genomen door NRC Handelsblad (NRC Media) in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Deze lustrumeditie komt verder mede tot stand dankzij VPRO, Teleac, Academic Transfer, Leiden Marketing, Royal Haskoning en communicatiebureau DDK.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/05/25/vijf-teams-genomineerd-voor-finale-academische-jaarprijs-2010/feed/ 0
Sluiting Call for Proposal 8 maart https://www.academischejaarprijs.nl/2010/03/05/sluiting-call-for-proposal-8-maart/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/03/05/sluiting-call-for-proposal-8-maart/#comments Fri, 05 Mar 2010 13:43:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/sluiting_call_for_proposal_8_maart/#When:14:43:00Z Lees verder]]> Wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten die mee willen doen aan de Academische Jaarprijs 2010, maar hun proposal nog niet hebben opgestuurd, hebben nog 4 dagen om dat alsnog te doen. De inschrijvingstermijn sluit op maandag 8 maart 2010 om 24.00u. De wijze van indienen van de Proposals is in verband met technische problemen op de site gewijzigd. Alle documenten kunnen worden gemaild naar . Heeft u het Proposal ingediend via het upload-systeem, maar geen ontvangstbevestiging gehad? Mail het dan nogmaals naar . 

Doe OOK mee, presenteer jouw onderzoek op een overtuigende en creatieve manier en win 100.000 euro!

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/03/05/sluiting-call-for-proposal-8-maart/feed/ 0
Aangepaste opzet 2010 https://www.academischejaarprijs.nl/2010/01/28/aangepaste-opzet-2010/ https://www.academischejaarprijs.nl/2010/01/28/aangepaste-opzet-2010/#comments Thu, 28 Jan 2010 11:37:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/aangepaste_opzet_2010/#When:12:37:01Z Lees verder]]> De Academische Jaarprijs 2010 is aangepast:

* Om de drempel voor deelname te verlagen hoeven teams in de eerste fase minder werk te verrichten dan voorheen.

* Alle teams die zich aanmelden met onderzoek dat voldoet aan de vereiste wetenschappelijke kwaliteit kunnen deelnemen aan de gastcolleges communicatie in maart en april. 

DOE NU MEE AAN DE CALL FOR PROPOSALS!

Inzending tot maandag 8 maart a.s.

Aangepaste opzet 2010

De Academische Jaarprijs 2010 is aangepast:

* Om de drempel voor deelname te verlagen hoeven teams in de eerste fase minder werk te verrichten dan voorheen.

* Alle teams die zich aanmelden met onderzoek dat voldoet aan de vereiste wetenschappelijke kwaliteit kunnen deelnemen aan de gastcolleges communicatie in maart en april. 

DOE NU MEE AAN DE CALL FOR PROPOSALS!

Inzending tot maandag 8 maart a.s.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2010/01/28/aangepaste-opzet-2010/feed/ 0
Cosmic Sensation wint Academische Jaarprijs 2009 https://www.academischejaarprijs.nl/2009/10/07/cosmic-sensation-wint-academische-jaarprijs-2009/ https://www.academischejaarprijs.nl/2009/10/07/cosmic-sensation-wint-academische-jaarprijs-2009/#comments Wed, 07 Oct 2009 18:51:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/cosmic_sensation_wint_academische_jaarprijs_2009/#When:19:51:01Z Lees verder]]> In Museum Boerhaave in Leiden heeft Team De Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen woensdagavond de Academische Jaarprijs 08/09 in ontvangst genomen. Minister Ronald Plasterk (OCW) reikte de prijs van 100.000 euro aan teamcaptain Sijbrand de Jong uit. Aan de vierde editie van de Academische Jaarprijs namen acht finaleteams deel.

De prijs is bestemd voor het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. In mei van dit jaar koos een deskundige jury acht finalisten. De (twee) teams van Erasmus MC uit Rotterdam, Academisch Medisch Centrum uit Amsterdam, Meertens Instituut uit Amsterdam en de universiteiten van Amsterdam, Delft, Nijmegen en Utrecht presenteerden hun plannen de voorbije maanden in uitzendingen van VPRO Noorderlicht en in NRC Handelsblad en nrc.next.

Op de finaledag verzorgden de acht finalisten overdag presentaties voor juryleden Piet Borst, Adriana Esmeijer, Leo Halvers, Rob van Hattum en voorzitter Rick van der Ploeg. Voor de Grand Finale selecteerde de jury de teams De Jong en Van Hinsbergen (TU Delft met Fileradar.nl). Zij lichtten hun plannen nogmaals toe, ditmaal ten overstaan van publiek, en beantwoordden vragen onder leiding van presentator Ionica Smeets Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden en bekend van de Wiskundemeisjes.

Uiteindelijk kreeg Cosmic Sensation uit handen van minister Plasterk de Academische Jaarprijs 08/09. Teamcaptain Sijbrand de Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen reageerde verheugd op de uitverkiezing. Je hoopt natuurlijk altijd dat je wint, maar de competitie was erg sterk. Gelukkig zijn wij beloond voor alle moeite die wij in dit project hebben gestoken. Met Cosmic Sensation willen wij enerzijds onze fascinatie over het heelal en het ontstaan daarvan, overbrengen. Daarnaast willen we de bezoekers aantonen dat er kosmische deeltjes zijn. Muziek en licht tijdens het feest worden door middel van kosmische straling aangestuurd. Terwijl de mensen door koptelefoons luisteren naar de muziek, zijn de deeltjes op enorme schermen waar te nemen.

Het is de bedoeling dat Cosmic Sensation volgend jaar juni tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen plaatsvindt. We zijn nog met de organisatie aan het bespreken welke locatie het meest geschikt is. Dat wij de Academische Jaarprijs hebben gewonnen, verschaft ons natuurlijk een goede onderhandelingspositie, besluit De Jong lachend.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2009/10/07/cosmic-sensation-wint-academische-jaarprijs-2009/feed/ 0
Finale van de Academische Jaarprijs 08/09 https://www.academischejaarprijs.nl/2009/09/02/finale-van-de-academische-jaarprijs-0809/ https://www.academischejaarprijs.nl/2009/09/02/finale-van-de-academische-jaarprijs-0809/#comments Wed, 02 Sep 2009 12:56:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/finale_van_de_academische_jaarprijs_08_09/#When:13:56:00Z Lees verder]]> De finale van de 4e editie van de Academische Jaarprijs vindt plaats in Museum Boerhaave in Leiden op woensdag 7 oktober 2009.

18.30 uur:  Ontvangst

19.00 – 21.00 uur:  Finaleprogramma

21.00 uur:  Start borrel

Tijdens dat feestelijke evenement maakt Minister Ronald Plasterk (OCW) bekend welk onderzoeksteam het geldbedrag van 100.000 euro wint.

U bent van harte uitgenodigd om bij die finale van de Academische Jaarprijs aanwezig te zijn. Schrijft u zich dan wel eerst in via https://www.ddk.nl/ajp.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2009/09/02/finale-van-de-academische-jaarprijs-0809/feed/ 0
Gastcollege tussen sterren https://www.academischejaarprijs.nl/2009/09/02/gastcollege-tussen-sterren/ https://www.academischejaarprijs.nl/2009/09/02/gastcollege-tussen-sterren/#comments Wed, 02 Sep 2009 12:53:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/gastcollege_tussen_sterren/#When:13:53:01Z Lees verder]]> Op dinsdag 8 september a.s. zijn de finalistenteams te gast in het pand van Mercedes-Benz Nederland. In een futuristische omgeving geeft professioneel theaterdocent Jaap Harm Boerhof een workshop met als doel om de presentatievaardigheden van de teamleden verder te verbeteren. En dat moet hun kansen tijdens de finale van de Academische Jaarprijs 08/09 in Leiden op 7 oktober vergroten.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2009/09/02/gastcollege-tussen-sterren/feed/ 0
AJP op TV https://www.academischejaarprijs.nl/2009/09/02/ajp-op-tv/ https://www.academischejaarprijs.nl/2009/09/02/ajp-op-tv/#comments Wed, 02 Sep 2009 12:49:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/ajp_op_tv/#When:13:49:00Z De acht teams die de jury eerder dit jaar voor de Academische Jaarprijs 08/09 nomineerde, traden deze zomer op tijdens de uitzendingen van het VPRO-programma Noorderlicht Nieuws’ op Nederland 3. Ga naar AJP.TV om hun presentaties te bekijken.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2009/09/02/ajp-op-tv/feed/ 0
Amsterdam en Rotterdam scoren hoog bij Academische Jaarprijs 2009 https://www.academischejaarprijs.nl/2009/05/11/amsterdam-en-rotterdam-scoren-hoog-bij-academische-jaarprijs-2009/ https://www.academischejaarprijs.nl/2009/05/11/amsterdam-en-rotterdam-scoren-hoog-bij-academische-jaarprijs-2009/#comments Mon, 11 May 2009 13:29:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/amsterdam_en_rotterdam_scoren_hoog_bij_academische_jaarprijs_2009/#When:14:29:01Z Lees verder]]> De jury van de Academische Jaarprijs 08/09 heeft acht voorstellen genomineerd voor de finale van de vierde editie van de Academische Jaarprijs. Minister Ronald Plasterk (OCW) maakt op 7 oktober in Museum Boerhaave te Leiden bekend welk onderzoeksteam een geldbedrag van 100.000 euro wint, bestemd om het ingediende communicatievoorstel uit te voeren.

De Academische Jaarprijs is in 2005 door NRC Handelsblad in het leven geroepen als bijdrage aan de wetenschapscommunicatie in ons land. De prijs staat open voor teams bestaande uit studenten, promovendi en onderzoekers van academische en andere publieke onderzoeksinstellingen, zoals de universiteiten en de onderzoeksinstituten van KNAW en NWO. Zij worden uitgedaagd om prikkelende communicatieplannen te ontwikkelen bij toponderzoek.

De genomineerde voorstellen van dit jaar (alfabetisch op teamnaam):

Universiteit van Amsterdam | Team Bal | ‘Gekte als laatste grens’

Erasmus Medisch Centrum | Team van den Bergh | ‘Prostaatkanker’

Universiteit Utrecht | Team Gelderblom | ‘Het Spel van de Gouden Eeuw’

Technische Universiteit Delft | Team van Hinsbergen | ‘www.fileradar.nl’

Radboud Universiteit Nijmegen | Team de Jong | ‘Cosmic Sensation’

Meertens Instituut | Team van Oostendorp | ‘De Taaldetector’

Erasmus Medisch Centrum | Team Osterhaus | ‘Nieuwe interventiestrategien tegen influenza’

Academisch Medisch Centrum Amsterdam | Team Roseboom | ‘Je bent wat je grootmoeder at’

In de komende maanden zullen de genomineerde teams hun voorstellen uitwerken en omvormen tot werkbare plannen. Tijdens de slotmanifestatie op 7 oktober presenteren de genomineerde teams deze aan de jury. Die kiest vervolgens twee finalisten die ter afsluiting van de slotmanifestatie strijden om de Academische Jaarprijs 08/09 van 100.000 euro. Televisieprogramma Noorderlicht van de VPRO, NRC Handelsblad en nrc.next zullen de komende tijd ruim aandacht besteden aan de genomineerden.

Een deskundige jury bestaande uit Rick van der Ploeg (voorzitter), Adriana Esmeijer, Piet Borst, Leo Halvers en Rob van Hattum koos vervolgens acht voorstellen die er in hun ogen het beste in slagen wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek. Dit jaar waren er 45 procent meer inschrijvingen dan vorig jaar.

De Academische Jaarprijs is een initiatief van NRC Handelsblad in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De editie 2008-2009 komt mede tot stand dankzij VPRO, Mercedes-Benz Nederland, AcademicTransfer, gemeente Leiden en museum Boerhaave.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2009/05/11/amsterdam-en-rotterdam-scoren-hoog-bij-academische-jaarprijs-2009/feed/ 0
Academische Jaarprijs 08/09: open inschrijving https://www.academischejaarprijs.nl/2008/12/22/academische-jaarprijs-0809-open-inschrijving/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/12/22/academische-jaarprijs-0809-open-inschrijving/#comments Mon, 22 Dec 2008 12:57:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/academische_jaarprijs_08_09_open_inschrijving/#When:13:57:00Z Lees verder]]> Maandag 22 december 2008 gaat de vierde editie van de Academische Jaarprijs van start. Teams van studenten, promovendi en onderzoekers van Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten en andere publieke onderzoeksinstellingen krijgen de kans om op een niet alledaagse manier het belang van wetenschappelijk onderzoek naar buiten te brengen. Het team dat er naar oordeel van een deskundige jury het beste in slaagt om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek, wordt beloond met een hoofdprijs van 100.000 euro.

De eerste ronde van de prijs start vandaag. Tot 22 april 2009 krijgen teams de tijd zich in te schrijven als deelnemer. Op basis van de ingediende onderzoeken en daarop toegesneden communicatievoorstellen nomineert de jury onder leiding van Rick van der Ploeg op 6 mei 2009 acht teams voor de tweede ronde.

De genomineerde teams presenteren hun uitgewerkte plannen tijdens de Slotmanifestatie op 7 oktober 2009 aan de jury. Die kiest twee finalisten die ter afsluiting van de Slotmanifestatie strijden om de Academische Jaarprijs van 100.000 euro. Nieuw dit jaar is dat de VPRO in acht afleveringen van Noorderlicht Nieuws aandacht besteedt aan portretten van de genomineerde teams.

Nieuwe partners editie 08/09

De editie 2008-2009 komt mede tot stand dankzij mediapartner VPRO en sponsoren Mercedes-Benz Nederland, Academic Transfer en Stichting Stadspartners Leiden. De Academische Jaarprijs is een initiatief van NRC Handelsblad, in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/12/22/academische-jaarprijs-0809-open-inschrijving/feed/ 0
Academische Jaarprijs 08/09 https://www.academischejaarprijs.nl/2008/09/01/academische-jaarprijs-0809/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/09/01/academische-jaarprijs-0809/#comments Mon, 01 Sep 2008 12:37:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/academische_jaarprijs_08_09/#When:13:37:00Z Lees verder]]> In NRC Handelsblad van zaterdag 30 augustus 2008 stond de oogst vermeld van drie edities Academische Jaarprijs. Momenteel is de Stichting AJP met een aantal partijen in overleg over een vernieuwde opzet van de “Battle of the Universities”. Degenen die op de hoogte gehouden willen worden over de voortgang of zich willen inschrijven voor de komende editie kunnen zich via deze site inschrijven op de nieuwsbrief. In de eerste week van oktober verschijnt de volgende uitgave met daarin nieuws over de AJP.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/09/01/academische-jaarprijs-0809/feed/ 0
Bekijk de presentaties van de finaledag https://www.academischejaarprijs.nl/2008/06/18/bekijk-de-presentaties-van-de-finaledag/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/06/18/bekijk-de-presentaties-van-de-finaledag/#comments Wed, 18 Jun 2008 08:33:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/bekijk_de_presentaties_van_de_finaledag/#When:09:33:00Z Lees verder]]> De finale van de Academische Jaarprijs 07/08 was weer geslaagd! Onder grote belangstelling werden de onderzoeken door de 11 finalisten aan het publiek gepresenteerd.  Uiteindelijk wist de Rijksuniversiteit Groningen beslag te leggen op de felbegeerde bokaal. Om alle presentaties nog eens terug te kijken klikt u op deze link . Voor een samenvatting van de finaledag gaat u naar ajp.tv.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/06/18/bekijk-de-presentaties-van-de-finaledag/feed/ 0
Rijksuniversiteit Groningen wint Academische Jaarprijs https://www.academischejaarprijs.nl/2008/06/12/rijksuniversiteit-groningen-wint-academische-jaarprijs/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/06/12/rijksuniversiteit-groningen-wint-academische-jaarprijs/#comments Thu, 12 Jun 2008 14:48:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/rijksuniversiteit_groningen_wint_academische_jaarprijs/#When:15:48:00Z Lees verder]]> Team Barthel van de Rijksuniversiteit Groningen heeft woensdag 11 juni de Academische Jaarprijs editie 07/08 gewonnen. Minister Plasterk overhandigde de prijs aan de gelukkige winnaars. Dit jaar streden elf teams van de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Twente, Technische Universiteit Eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en de Open Universiteit met elkaar in de derde editie van The Battle of the Universities’. 
Tijdens een dagvullend programma verzorgden alle teams presentaties voor de jury. Daaruit koos de jury twee finalisten, die hun plannen ‘s avonds nogmaals in het bijzijn van de meer dan 400 genodigden mochten presenteren. Die finalisten waren Team Barthel van de Rijksuniversiteit Groningen en Team Postma van de Universiteit Maastricht. Na een spannende eindstrijd sprak minister Ronald Plasterk uit naam van de jury het verlossende woord en riep Team Barthel uit tot winnaar.

Peter Barthel, leider van Groningse team, reageerde enthousiast op de verkiezing van hun onderzoek ontdek het onzichtbare heelal’. Wij willen het onzichtbare heelal niet alleen zichtbaar maken, maar ook inzichtelijk, verklaarde hij zich nader. Ik ben het helemaal eens met minister Plasterk: fascinatie is

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/06/12/rijksuniversiteit-groningen-wint-academische-jaarprijs/feed/ 0
Rijksuniversiteit Groningen wint Academische Jaarprijs https://www.academischejaarprijs.nl/2008/06/12/rijksuniversiteit-groningen-wint-academische-jaarprijs-2/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/06/12/rijksuniversiteit-groningen-wint-academische-jaarprijs-2/#comments Thu, 12 Jun 2008 12:04:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/rijksuniversiteit_groningen_wint_academische_jaarprijs1/#When:13:04:01Z Lees verder]]> Team Barthel van de Rijksuniversiteit Groningen heeft woensdag 11 juni de Academische Jaarprijs editie 07/08 gewonnen. Minister Plasterk overhandigde de prijs aan de gelukkige winnaars. Dit jaar streden elf teams van de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Twente, Technische Universiteit Eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en de Open Universiteit met elkaar in de derde editie van The Battle of the Universities’.

Tijdens een dagvullend programma verzorgden alle teams presentaties voor de jury. Daaruit koos de jury twee finalisten, die hun plannen ‘s avonds nogmaals in het bijzijn van de meer dan 400 genodigden mochten presenteren. Die finalisten waren Team Barthel van de Rijksuniversiteit Groningen en Team Postma van de Universiteit Maastricht. Na een spannende eindstrijd sprak minister Ronald Plasterk uit naam van de jury het verlossende woord en riep Team Barthel uit tot winnaar.

Peter Barthel, leider van Groningse team, reageerde enthousiast op de verkiezing van hun onderzoek ontdek het onzichtbare heelal’. Wij willen het onzichtbare heelal niet alleen zichtbaar maken, maar ook inzichtelijk, verklaarde hij zich nader. Ik ben het helemaal eens met minister Plasterk: fascinatie is

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/06/12/rijksuniversiteit-groningen-wint-academische-jaarprijs-2/feed/ 0
Bijwonen Slotmanifestatie https://www.academischejaarprijs.nl/2008/05/28/bijwonen-slotmanifestatie/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/05/28/bijwonen-slotmanifestatie/#comments Wed, 28 May 2008 05:06:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/bijwonen_slotmanifestatie/#When:06:06:00Z Wie de finale van de Academische Jaarprijs wil bijwonen, schrijft zich voor 8 juni a.s. in via www.DDK.nl/ajp. U bent van harte welkom!

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/05/28/bijwonen-slotmanifestatie/feed/ 0
Slotmanifestatie 11 juni 2008 in Leiden https://www.academischejaarprijs.nl/2008/05/28/slotmanifestatie-11-juni-2008-in-leiden/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/05/28/slotmanifestatie-11-juni-2008-in-leiden/#comments Wed, 28 May 2008 04:49:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/slotmanifestatie_11_juni_2008_in_leiden/#When:05:49:00Z Lees verder]]> Op woensdag 11 juni a.s. vindt in de Leidse Schouwburg de Slotmanifestatie plaats van de 3e editie van de Academische Jaarprijs. Ook dit jaar zal minister Ronald Plasterk de hoofdprijs van 100.000 euro aan het winnende team uitreiken.

Programma (onder voorbehoud van kleine wijzigingen)

18.30 uur Inloop en ontvangst van gasten (koffie en thee)

19.00-19.10 uur Optreden door Brainpower

19.10-19.15 uur Inleiding door dagvoorzitter Salomon Kroonenberg

19.15-19.20 uur Opening

19.20-19.25 uur Compilatie van de presentaties van de 11 finalisten (eerder die dag gepresenteerd)

19.25-19.30 uur Rick van der Ploeg geeft resum

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/05/28/slotmanifestatie-11-juni-2008-in-leiden/feed/ 0
Let op deadline inzending plannen: 1 mei a.s. https://www.academischejaarprijs.nl/2008/04/28/let-op-deadline-inzending-plannen-1-mei-a-s/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/04/28/let-op-deadline-inzending-plannen-1-mei-a-s/#comments Mon, 28 Apr 2008 12:14:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/let_op_deadline_inzending_plannen_1_mei_as/#When:13:14:00Z De Finale van de Academische Jaarprijs 07/08 is bijna in zicht. Graag willen wij alle teams eraan herinneren dat de uitgewerkte plannen uiterlijk 1 mei 2008 voor 17.00 uur bij de organisatie binnen moeten zijn, in pdf-formaat (mailen naar )

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/04/28/let-op-deadline-inzending-plannen-1-mei-a-s/feed/ 0
Verslag van de Genomineerdenmiddag op 11 april 2008 https://www.academischejaarprijs.nl/2008/04/15/verslag-van-de-genomineerdenmiddag-op-11-april-2008/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/04/15/verslag-van-de-genomineerdenmiddag-op-11-april-2008/#comments Tue, 15 Apr 2008 06:11:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/verslag_van_de_genomineerdenmiddag_op_11_april_2008/#When:07:11:01Z Lees verder]]> Op vrijdag 11 april jl. kwamen de genomineerde teams (met uitzondering van het team uit Leiden, dat helaas verhinderd was) naar het sfeervolle Universiteitsmuseum in Utrecht. Ter voorbereiding op de presentatie op de Slotmanifestatie, ontvingen de teamleden tips van ervaringsdeskundigen: de AJP-winnaars van vorig jaar (Universiteit van Utrecht expeditie broeikaswereld Ook hoorden ze in boeiende presentaties hoe JetNet’ en DJA On Wheels’ wetenschap op jongeren overdragen.

Vervolgens was het de beurt aan de teams zelf. De opdracht was om in

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/04/15/verslag-van-de-genomineerdenmiddag-op-11-april-2008/feed/ 0
Genomineerdenmiddag op vrijdag 11 april a.s. https://www.academischejaarprijs.nl/2008/03/26/genomineerdenmiddag-op-vrijdag-11-april-a-s/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/03/26/genomineerdenmiddag-op-vrijdag-11-april-a-s/#comments Wed, 26 Mar 2008 12:36:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/genomineerdenmiddag_op_vrijdag_11_april_as/#When:13:36:00Z Lees verder]]> Vrijdag 11 april is er een Genomineerdenmiddag in het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, 3512 PN Utrecht. Start 13.00 uur.

We beginnen met twee presentaties projecten waarin jongeren worden geinteresseerd voor wetenschap: JetNet en DJA ON Wheels. Daarna onthult het winnende team van vorig jaar zijn succesfactoren.

Daarna bereiden de teams zich voor op een korte en krachtige presentatie van hun inzending. Ze geven de aanwezigen daarmee een duidelijk beeld van hun onderzoek en van de manier(en) waarmee ze dat aan een breed publiek gaan overbrengen. Ook krijgen ze feedback van enkele experts.

Het belangrijkst is het effect voor de teams zelf. De kwaliteit van de presentatie kan in de slotmanifestatie het verschil maken tussen winnen of verliezen.

Wie de middag wil bijwonen kan dat laten weten via email knip@academischejaarprijs.nl

{lees verder voor het programma}

GENOMINEERDENMIDDAG – PROGRAMMA

Datum: vrijdag 11 april.

Plaats: Universiteitsmuseum Utrecht

Lange Nieuwstraat 106

3512 PN Utrecht

Tel. 030 253 80 08

Programma

13.00 uur Ontvangst

13.30 uur Welkom en toelichting op het programma

Paul Molenaar, projectleider Academische Jaarprijs

13.40 uur Presentatie door JetNet

13.55 uur Presentatie Paleoklimaatonderzoek UU (winnaar AJP 1007)

14.10 uur Presentatie DJA on Wheels

14.25 uur Workshop voor de teams: tv-presentatie voorbereiden.

15.30 uur Presentaties door de teams + adviezen per presentatie.

17.20 uur Einde + Borrel

18.00 uur Afsluiting

Er is uitgegaan van 5 min. per GT-presentatie + 5 min. feedback

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/03/26/genomineerdenmiddag-op-vrijdag-11-april-a-s/feed/ 0
Genomineerde inzendingen AJP editie 07/08 bekend https://www.academischejaarprijs.nl/2008/01/24/genomineerde-inzendingen-ajp-editie-0708-bekend/ https://www.academischejaarprijs.nl/2008/01/24/genomineerde-inzendingen-ajp-editie-0708-bekend/#comments Thu, 24 Jan 2008 14:59:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/genomineerde_inzendingen_ajp_editie_07_08_bekend/#When:15:59:01Z Lees verder]]> De jury, bestaande uit voorzitter Rick van der Ploeg, Piet Borst, Adriana Esmeijer, Leo Halvers, Rob van Hattum en Marja van der Putten heeft de

volgende teams genomineerd voor de halve finale van de Academische Jaarprijs 07/08:

Universiteit Leiden – ‘Puberende hersenen’

Universiteit Maastricht – ‘Digitale analyse van Van Gogh’

Technische Universiteit Delft – ‘Safe and sound met UWB’

Technische Universiteit Eindhoven – ‘Electrische doorslag: Bliksems!’

Universiteit Twente – ‘Zwevende tapijtjes’

Universiteit Utrecht – ‘Ontdek nieuwe werelden met Collision‘

Open Universiteit Nederland – ‘Informatieproblemen oplossen’

Erasmus Universiteit – ‘Pijn bij wilsonbekwamen’

Vrije Universiteit Amsterdam – ‘FoodSteps, Bouwen aan gezond leven’

Rijksuniversiteit Groningen – ‘Ontdek het onzichtbare heelal’

Universiteit van Amsterdam – ‘Zonder luisteraar geen muziek’

De teams gaan zich nu voorbereiden voor de presentaties in juni. De jury wenst hen daarbij alle succes!

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2008/01/24/genomineerde-inzendingen-ajp-editie-0708-bekend/feed/ 0
Inschrijftermijn Academische Jaarprijs 0708 gesloten https://www.academischejaarprijs.nl/2007/11/28/inschrijftermijn-academische-jaarprijs-0708-gesloten/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/11/28/inschrijftermijn-academische-jaarprijs-0708-gesloten/#comments Wed, 28 Nov 2007 08:51:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/inschrijftermijn_academische_jaarprijs_0708_gesloten/#When:09:51:00Z Lees verder]]> De inschrijftermijn voor de Academische Jaarprijs 0708 is gesloten. Er zijn van alle universiteiten inzendingen binnen gekomen, behalve van de Radboud Universiteit Nijmegen. De jury buigt zich over de inzendingen en maakt een selectie welke plannen doorgaan naar de volgende ronde. De uitslag daarvan is te lezen in de speciale Academische Jaarprijs bijlage die op zaterdag 19 januari bij NRC Handelsblad verschijnt. U kunt de bijlage ook via de website van NRC Handelsblad aanvragen. Uiteraard zullen de finalistenteams ook hier voorgesteld worden. 

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/11/28/inschrijftermijn-academische-jaarprijs-0708-gesloten/feed/ 0
Verslag Slotmanifestatie op AJP.TV https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/21/verslag-slotmanifestatie-op-ajp-tv/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/21/verslag-slotmanifestatie-op-ajp-tv/#comments Thu, 21 Jun 2007 10:20:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/verslag_slotmanifestatie_op_ajptv/#When:11:20:00Z Lees verder]]> Zie een impressie van de Slotmanifestatie in Beeld en Geluid in Hilversum op 6 juni jl. Een kort verslag met de presentaties van alle 7 genomineerde teams en een uitgebreider verslag van de twee finalisten.  Team seXY chromosomen van de Erasmus Universiteit en team Op expeditie met paleoklimaatonderzoekers van de Universiteit Utrecht strijden om de hoofdprijs. Bekijk het commentaar van de jury en hoe de winnaar uit handen van minister Plasterk de hoofdprijs van 100.000 euro ontvangt.

Kijk voor een videoverslag van de Slotmanifestatie op ajp.tv

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/21/verslag-slotmanifestatie-op-ajp-tv/feed/ 0
Universiteit Utrecht wint Academische Jaarprijs! https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/07/universiteit-utrecht-wint-academische-jaarprijs/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/07/universiteit-utrecht-wint-academische-jaarprijs/#comments Thu, 07 Jun 2007 06:06:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/universiteit_utrecht_wint_academische_jaarprijs/#When:07:06:01Z Team B

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/07/universiteit-utrecht-wint-academische-jaarprijs/feed/ 0
JuryQuotes Slotmanifestatie 6 juni 2007 https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/05/juryquotes-slotmanifestatie-6-juni-2007/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/05/juryquotes-slotmanifestatie-6-juni-2007/#comments Tue, 05 Jun 2007 22:09:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/juryquotes_slotmanifestatie_6_juni_2007/#When:23:09:00Z Lees verder]]> Universiteit Utrecht, Op expeditie net paleoklimaatonderzoekers naar de broeikaswereld van de toekomst. Jury “Een heel belangrijk punt is, dat het project jongeren een lange tijdshorizon geeft in het denken over klimaatverandering.”

Universiteit Leiden, Reptielengif als dodelijk wapen … of als levensreddend medicijn? Jury “Met Freek Vonk is waarschijnlijk een nieuwe David Attenborough geboren.”

Universiteit Maastricht, Foutieve herinneringen. Jury: “Dit is prestigieus onderzoek, dat ook voor een breed publiek interessant is.”

Technische Universiteit Delft, Spiegelzee. Jury: “Wat een sensatie om 120 meter af te dalen in een strandpaviljoen!”

Erasmus Universiteit Rotterdam, seXY chromosomen. Jury: “Knap hoe deze jonge onderzoekers wetenschappelijke artikelen in enkele zinnen samenvatten.”

Universiteit Leiden, Taaldiversiteit, taalbeschrijving en taaldood. Jury: “Ongelofelijk dat een Nederlandse taalkundige een Yaaku-woordenboek maakt met de 5 laatste sprekers van die taal.”

VU Amsterdam, Klimaatgame. Jury: “Door de inbreng van verscheidene wetenschappelijke disciplines geeft dit een brede kijk op klimaatverandering.”

Minister Plasterk:

“Een kenmerk van topwetenschappers is dat zij hun werk aan iedereen op een heldere manier kunnen uitleggen.”

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/05/juryquotes-slotmanifestatie-6-juni-2007/feed/ 0
Nog enkele vrije plaatsen! https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/04/nog-enkele-vrije-plaatsen/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/04/nog-enkele-vrije-plaatsen/#comments Mon, 04 Jun 2007 07:00:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/nog_enkele_vrije_plaatsen/#When:08:00:00Z Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de Slotmanifestatie van de Academische Jaarprijs op 6 juni. Reageer snel!

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/06/04/nog-enkele-vrije-plaatsen/feed/ 0
6 juni Slotmanifestatie Academische Jaarprijs https://www.academischejaarprijs.nl/2007/05/14/6-juni-slotmanifestatie-academische-jaarprijs/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/05/14/6-juni-slotmanifestatie-academische-jaarprijs/#comments Mon, 14 May 2007 11:03:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/6_juni_slotmanifestatie_academische_jaarprijs/#When:12:03:00Z Woensdag 6 juni. 16.30 uur Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum

Kijk hier voor het programma

schrijf je voor 1 juni in op https://www.ddk.nl/ajpslotmanifestatie

vol=vol

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/05/14/6-juni-slotmanifestatie-academische-jaarprijs/feed/ 0
6 juni Slotmanifestatie https://www.academischejaarprijs.nl/2007/05/08/6-juni-slotmanifestatie/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/05/08/6-juni-slotmanifestatie/#comments Tue, 08 May 2007 12:48:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/6_juni_slotmanifestatie/#When:13:48:01Z Woensdag 6 juni is de Slotmanifestatie waarin de teams hun plannen aan de jury en publiek presenteren!  Minister Plasterk zal de hoofdprijs van 100.000 euro aan het winnende team overhandigen. Binnenkort leest u hier het programma.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/05/08/6-juni-slotmanifestatie/feed/ 0
1 mei inzenddatum voor de plannen https://www.academischejaarprijs.nl/2007/05/08/1-mei-inzenddatum-voor-de-plannen/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/05/08/1-mei-inzenddatum-voor-de-plannen/#comments Tue, 08 May 2007 12:23:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/1_mei_inzenddatum_voor_de_plannen/#When:13:23:00Z Lees verder]]> 1 mei was de deadline voor het inleveren van de plannen van de finalistenteams. Alle 7 teams hebben hun prachtige plannen ingeleverd.

De jury buigt zich over de voorstellen. Woensdag 6 juni presenteren de teams hun plannen tijdens de slotmanifestatie in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Hou de site in de gaten want binnenkort kun je je inschrijven om deze speciale bijeenkomst bij te wonen!

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/05/08/1-mei-inzenddatum-voor-de-plannen/feed/ 0
Workshop 15 maart Jouw onderzoek in de publiciteit https://www.academischejaarprijs.nl/2007/03/19/workshop-15-maart-jouw-onderzoek-in-de-publiciteit/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/03/19/workshop-15-maart-jouw-onderzoek-in-de-publiciteit/#comments Mon, 19 Mar 2007 09:54:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/workshop_15_maart_jouw_onderzoek_in_de_publiciteit/#When:10:54:01Z Lees verder]]> Donderdag 15 maart organiseerde de Academische Jaarprijs een workshop voor de genomineerde teams van de Academische Jaarprijs. Afgevaardigden van alle zeven genomineerde teams kwamen in Utrecht bij elkaar. De workshop is bedoeld als inspiratie voor de teams die hun plannen aan het uitwerken zijn. Op de slotmanifestatie van 6 juni as krijgen de teams een kwartier de tijd om hun plannen aan jury en publiek te presenteren. Daarna zal de jury beslissen welk team het beste is en de hoofdprijs van 100.000 euro wint!

Behalve een inleiding over redactionele marketing door Joris Daalhuisen van DDK&Partners, vertelde Wouter Schilpzand, teamcaptain van het team van de TU/e over zijn ervaringen van vorig jaar. Lidwien Gevers van het NOS Journaal legde kort uit waar je aan moet denken als je een onderwerp op een korte en bondige wijze wilt vertellen. Daarna gingen de teams in groepjes uiteen met de opdracht om een nieuwsitem van twee minuten voor het Jeugdjournaal te maken. In slechts een uur tijd moesten de teams hun item voorbereiden en daarna presenteren. Het werd een leuke en leerzame aflevering van het “Jeugdjournaal”. Bart Prinsen (NPS) en Lidwien Gevers (NOS) beoordeelden de presentaties. Zie ook foto’s.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/03/19/workshop-15-maart-jouw-onderzoek-in-de-publiciteit/feed/ 0
Special Academische Jaarprijs 20 januari 2007 https://www.academischejaarprijs.nl/2007/03/02/special-academische-jaarprijs-20-januari-2007/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/03/02/special-academische-jaarprijs-20-januari-2007/#comments Fri, 02 Mar 2007 13:26:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/special_academische_jaarprijs_20_januari_2007/#When:14:26:00Z Bekijk hier de speciale bijlage Academische Jaarpijs die 20 januari jl. bij NRC Handelsblad verscheen. Met uitgebreid aandacht voor de genomineerde teams, de winnaar van afgelopen jaar en de overige inschrijvingen. 

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/03/02/special-academische-jaarprijs-20-januari-2007/feed/ 0
Wetenschap & Onderwijs NRC Handelsblad 2005/2006 https://www.academischejaarprijs.nl/2007/03/02/wetenschap-amp-onderwijs-nrc-handelsblad-20052006/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/03/02/wetenschap-amp-onderwijs-nrc-handelsblad-20052006/#comments Fri, 02 Mar 2007 13:03:01 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/wetenschap_onderwijs_nrc_handelsblad_2005_2006/#When:14:03:01Z Bekijk de special van NRC Handelsblad met een selectie van wetenschapsjournalistiek van 2005/2006.

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/03/02/wetenschap-amp-onderwijs-nrc-handelsblad-20052006/feed/ 0
Condoleance bericht https://www.academischejaarprijs.nl/2007/01/29/condoleance-bericht/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/01/29/condoleance-bericht/#comments Mon, 29 Jan 2007 09:23:02 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/condoleance_bericht/#When:10:23:02Z Lees verder]]> Bedroefd hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van Monique Punter.

Zij was, als communicatie-expert en hoofdredacteur van KIJK, net toegetreden tot de jury van de Academische Jaarprijs.

Wij wensen haar vader, familie en vrienden veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Bestuur, jury en medewerkers Stichting Academische Jaarprijs

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/01/29/condoleance-bericht/feed/ 0
7 teams in halve finale Academische Jaarprijs 06/07 https://www.academischejaarprijs.nl/2007/01/25/7-teams-in-halve-finale-academische-jaarprijs-0607/ https://www.academischejaarprijs.nl/2007/01/25/7-teams-in-halve-finale-academische-jaarprijs-0607/#comments Thu, 25 Jan 2007 11:51:00 +0000 tom https://www.academischejaarprijs.nl/index.php?/site/weblogs/actueel/entry/7_teams_in_halve_finale_academische_jaarprijs_06_07/#When:12:51:00Z Lees verder]]> De jury, bestaande uit voorzitter Rick van der Ploeg, Piet Borst, Adriana Esmeijer, Leo Halvers en Rob van Hattum en Dominique de Vet heeft de

volgende teams genomineerd voor de halve finale van de Academische Jaarprijs 06/07.

1. Erasmus Universiteit Rotterdam, Team Grootegoed, seXY chromosomen

2. Technische Universiteit Delft, Team Hoogendoorn, De Spiegelzee

3. Universiteit Leiden, Team Mous, Taaldiversiteit, taalbeschrijving en taaldood

4. Universiteit Leiden (2), Team Richardson, Reptielengif als dodelijk wapen

]]>
https://www.academischejaarprijs.nl/2007/01/25/7-teams-in-halve-finale-academische-jaarprijs-0607/feed/ 0