De drie kanshebbers voor de hoofdprijs van de Academische Jaarprijs 2013 zijn bekend. Uit totaal zeventien inzendingen nomineerde de vakjury onder voorzitterschap van Paul Schnabel, oud-directeur Sociaal Cultureel Planbureau, drie teams voor de finale.
Team Shamoun Baranes, met het project ‘Vogel het Uit’ van Universiteit van Amsterdam, team Bodegom, met het project ‘Vitaliteits Challenge: de kunst van het verouderen’ van de Leyden Academy en team Steenbergen, met het project ‘Tumoren kun je horen’ van Universiteit Twente zullen strijden om de hoofdprijs van 100.000 euro. De winnaar van de Academische Jaarprijs zal tijdens de feestelijke finale op 23 oktober 2013 bekend worden gemaakt.
De inzendingen waren zeer divers. De jury heeft lang gesproken over welke inzendingen er door mochten naar de finale en is ervan overtuigd dat alle drie de finalistenteams potentie hebben om te winnen. Het voorstel van Team Shamoun Baranes sprak de jury aan omdat het op een leuke manier een breed publiek betrekt bij het onderzoek naar vogels. Hierdoor raken ook niet-vogelkenners gefascineerd, denkt de jury. Het voorstel van Team Bodegom over veroudering wil laten zien dat de manier waarop mensen verouderen niet vast ligt, maar dat men er meer aan kan doen, dan vaak wordt gedacht. De jury verwacht dat dit voorstel veel mensen zal aanspreken. De derde finalist Team Steenbergen maakt gebruik van techniek om iets te laten zien wat je met je blote ogen niet kunt zien. Het team richt zich vooral op scholieren en de jury verwacht dat er bij deze doelgroep wel belangstelling voor is.
De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve en overtuigende communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. Deelname stond open voor teams van studenten, promovendi en onderzoekers van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstellingen.
De drie finalistenteams werken de komende maanden hun communicatieplannen uit en presenteren deze op woensdag 23 oktober tijdens de finale aan de jury, pers en het publiek in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Op die avond wordt bekend welk team de jury uiteindelijk het meest overtuigt en zich de winnaar van de Academische Jaarprijs 2013 mag noemen.
Jury
De jury, benoemd door het stichtingsbestuur, staat dit jaar weer onder het voorzitterschap van Paul Schnabel, oud-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. Verder hebben Isolde Hallensleben, (o.a. bekend van De Jakhalzen en De Wereld Leert Door), Jelle Reumer (directeur van het Natuurhistorisch Museum), Juliette Walma van der Molen (o.a. hoogleraar Universiteit Twente) en Frans Snik (teamcaptain van het winnende team van de Academische Jaarprijs 2012) zitting in de jury.
Partners
De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en NRC Handelsblad. De editie 2013 komt naast NWO, KNAW, NRC Carrière en VPRO mede tot stand dankzij mediapartner NTR en sponsoren SNS REAAL Fonds, Gemeente Utrecht en DDK.