Nieuws Strijd om de Academische Jaarprijs 2013 van start

Creatieve onderzoekers die de resultaten van hun onderzoek op een vernieuwende manier kenbaar willen maken aan een groot publiek, maken dit jaar opnieuw kans op 100.000 euro. Vanaf heden tot en met dinsdag 2 april kunnen teams zich inschrijven als deelnemer aan de 8e editie van de Academische Jaarprijs.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek of specifieke doelgroepen. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten.

Met de hoofdprijs van 100.000 euro kan een team van wetenschappers, promovendi en studenten het winnende voorstel realiseren. Verder dingen drie finalistenteams mee naar de Labyrint-publieksprijs, georganiseerd door het gelijknamige televisieprogramma van VPRO/NTR. De winnaar daarvan krijgt een redactionele reportage in een van de Labyrint-uitzendingen.

Communicatiecollege
Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit, krijgen de deelnemende teams een Workshop Communicatie aangeboden, vol inspirerende tips en handvatten om een finalewaardig communicatievoorstel te maken. Uiteindelijk zal de jury onder voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, drie teams nomineren om hun communicatieplannen verder uit te werken. Tijdens de finale in oktober 2013 worden deze plannen live aan de jury gepresenteerd.

Winnaar 2012
Afgelopen jaar ging de Academische Jaarprijs naar team Snik (Universiteit Leiden). De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt het team om smartphones geschikt te maken voor het meten van fijnstof, inclusief de bijbehorende app. Hiermee kan iedereen zelf wetenschappelijke metingen aan fijnstof in zijn directe omgeving uitvoeren. Het doel is om een gedetailleerde kaart van fijnstof boven Nederland te produceren, die tot stand is gekomen dankzij al deze metingen. ”Maar belangrijker nog is het dat mensen zelf op een unieke en directe manier in aanraking komen met de wetenschap”, aldus teamcaptain Frans Snik.

De Stichting Academische Jaarprijs bestaat sinds 2005  en is opgericht op door NRC Handelsblad, NWO en de KNAW. De achtste editie is een initiatief van NRC Carrière, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en komt mede tot stand dankzij de mediapartners VPRO en NTR en de sponsors SNS REAAL Fonds, Gemeente Utrecht en communicatiebureau DDK.