De finale van de achtste editie van de Academische Jaarprijs wordt dit jaar in Utrecht gehouden. De afgelopen jaren was Leiden het decor van deze prestigieuze competitie. Deelnemers van de Academische Jaarprijs zijn creatieve onderzoekers en wetenschappers, die de resultaten van hun onderzoek op een vernieuwende manier kenbaar willen maken aan een groot publiek. Het team dat het meest originele en pakkende communicatieplan maakt, wint 100.000 euro. Binnenkort wordt bekend hoe de teams zich kunnen inschrijven.
“De Academische Jaarprijs is een landelijke prijs, waar onder andere teams van onderzoekers aan Nederlandse universiteiten, UMC’s en onderzoeksinstituten om kunnen strijden,” zegt Jan Karel Koppen, voorzitter Academische Jaarprijs. “Het bestuur van de Academische Jaarprijs is van mening dat het voor de landelijke uitstraling van de prijs de voorkeur verdient om de avond dit jaar in een andere stad dan Leiden te organiseren.” Koppen benadrukt dat de finales in Leiden steeds zeer succesvol zijn geweest. “Het bestuur van de Academische Jaarprijs is zeer erkentelijk voor de steun die de gemeente Leiden en Leiden Marketing hebben geboden en kijkt terug op een goede samenwerking.”
Mirjam de Rijk, wethouder van Financiën, Economische Zaken, Milieu en Openbare Ruimte van gemeente Utrecht, is trots dit evenement in Utrecht te mogen verwelkomen. “Wij zijn de stad van kennis en cultuur. Utrecht kent de hoogst opgeleide bevolking van de vier grote steden en heeft de beste universiteit van het land. Bovendien bevinden zich in onze regio een aantal belangrijke kennisinstituten zoals het RIVM, TNO, KNMI, SenterNovem, Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum. Utrecht is een levendige cultuurstad en door haar centrale ligging een natuurlijke plaats van ontmoeting.” Bekeken wordt nog welke locatie het meest geschikt is om de finale te huisvesten.
De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht en is een initiatief van NRC Handelsblad, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en VPRO/NTR. Deelname staat open voor teams met wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten. Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit, maken de deelnemende teams een communicatievoorstel. Uiteindelijk nomineert een jury, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, drie teams die tijdens de finale in het najaar van 2013 hun plannen live aan de jury presenteren. Het team dat er naar oordeel van de jury het beste in slaagt om aan een breed publiek wetenschappelijk onderzoek te presenteren, wordt beloond met de hoofdprijs van 100.000 euro, die is bedoeld om het plan uit te voeren.