Nieuws iSPEX wint Academische Jaarprijs 2012

In de Stadsgehoorzaal Leiden heeft team Snik met iSPEX woensdagavond de Academische Jaarprijs 2012 in ontvangst genomen. Directeur-generaal Hans Schutte van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) reikte de prijs van 100.000 euro uit aan Frans Snik, teamcaptain van het winnende team. De Labyrint Publieksprijs was voor Team Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor de finale van de zevende editie van de Academische Jaarprijs waren drie teams genomineerd.
 
De Academische Jaarprijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht van een groot publiek te brengen. De inschrijving startte in januari dit jaar en in juni werden de drie finalisten door de jury geselecteerd.
 
Winnaar hoofdprijs
De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt team Snik om hun project ‘iSPEX’ te financieren. Met het geld laat het team 10.000 opzetstukjes voor smartphones produceren en distribueren, inclusief de bijbehorende app. Hiermee kan iedereen zelf wetenschappelijke metingen aan fijnstof uitvoeren. Teamcaptain Frans Snik: ”Door duizenden mensen tegelijk te laten meten, zetten wij één van de grootste citizen science experimenten op en wel hier in Nederland.” Het doel is om een gedetailleerde kaart van fijnstof boven Nederland te produceren, die tot stand is gekomen dankzij al deze metingen. ”Maar belangrijker nog is het dat mensen zelf op een unieke en directe manier in aanraking komen met de wetenschap”, aldus Snik.  

TV-uitzending
De Labyrint Publieksprijs werd gewonnen door team Loonen van Rijksuniversiteit Groningen. De winnaar staat later dit seizoen centraal in een televisie-uitzending van Labyrint (een productie van VPRO en NTR). Op de website w24.nl kon de afgelopen weken gestemd worden op de drie finalisten. In totaal hebben ruim 6000 mensen hun stem uitgebracht. Labyrint-presentator Eric Arends reikte de publieksprijs uit.
 
Tijdens de finaledag op 24 oktober verzorgden de drie finalisten presentaties voor de juryleden Gilles van Wezel (winnaar 2011, Universiteit Leiden), Isolde Hallensleben (programmamaker en presentator), Jelle Reumer (directeur, Natuurhistorisch Museum Rotterdam), Juliette Walma van der Molen (hoogleraar, Universiteit Twente) en juryvoorzitter Paul Schnabel (directeur, Sociaal Cultureel Planbureau). De teams van Universiteit Leiden en Rijksuniversiteit Groningen lichtten hun plannen toe ten overstaan van het publiek en beantwoordden vragen van de jury. De zevende editie van de Academische Jaarprijs kwam, naast de bijdragen van NWO, KNAW en NRC Carrière mede tot stand dankzij mediapartners VPRO en NTR en sponsoren SNS REAAL Fonds, Leiden Marketing, Unilever en DDK.