Nieuws Drie finalisten Academische Jaarprijs 2012 bekend

Drie finalisten Academische Jaarprijs 2012 bekend
100.000 euro voor vertaling wetenschappelijk onderzoek naar breed publiek

De drie kanshebbers voor de hoofdprijs van de Academische Jaarprijs 2012 zijn bekend. Uit de inzendingen nomineerde de vakjury onder voorzitterschap van Paul Schnabel drie teams voor de finale:

  • Team Scheepstra van Rijksuniversiteit Groningen met ‘Bevroren wildernis in beweging. Over-levende Noordpool’
  • Team Brouwer van Rijksuniversiteit Groningen met ‘Love to know’
  • Team Snik van Universiteit Leiden met ‘iSPEX; meet fijnstof met je smartphone’

Deze drie teams sprongen er volgens de jury om uiteenlopende redenen uit. Team Scheepstra wil de kennis van het Noordpoolgebied overdragen aan een brede Nederlandse doelgroep. Dat willen zij doen met concrete beelden en verhalen. De jury verwacht dat dit mooi materiaal gaat opleveren. Het voorstel van Team Brouwer sprak de jury ook aan. Dit team wil een reizende tentoonstelling organiseren waarbij alle facetten van liefde en seks vanuit de wetenschap worden belicht. De jury verwacht dat dit een brede, vooral jonge doelgroep zal aanspreken. De jury was ook enthousiast over het voorstel van Team Snik, waarbij iedereen in Nederland met smartphone kan bijdragen aan het in kaart brengen van fijnstof. Dit brengt de wetenschap dicht bij de mensen, aldus de jury.

Creatief en overtuigend communicatieplan
De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve en overtuigende communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. De drie finalistenteams werken de komende maanden hun communicatieplannen uit en presenteren deze op woensdag 24 oktober tijdens de finale aan de jury, pers en het publiek in Stadsgehoorzaal Leiden. Op die avond wordt bekend welk team de jury uiteindelijk het meest overtuigt en zich de winnaar van de Academische Jaarprijs 2012 mag noemen. De drie finalisten maken ook kans op de Labyrint Publieksprijs. Het team dat deze prijs wint, krijgt aandacht voor hun project in het VPRO/NTR wetenschapsprogramma Labyrint.  

Jury
De jury, benoemd door het stichtingsbestuur, staat dit jaar weer onder het voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. Verder hebben zitting in de jury: Isolde Hallensleben, Jelle Reumer, Juliette Walma van der Molen en Gilles van Wezel, teamcaptain van het winnende team van de Academische Jaarprijs 2011.

Partners
De Academische Jaarprijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht door NWO, KNAW en NRC Handelsblad. De editie 2012 komt naast NWO, KNAW, NRC Carrière en VPRO mede tot stand dankzij mediapartner NTR en sponsoren SNS REAAL Fonds, Stichting Stadspartners Leiden en DDK.

Meer informatie: www.academischejaarprijs.nl