Nieuws MicroSafari, een interactieve audiotour over antibiotica

Vanaf 17 mei kunnen bezoekers van Museum Boerhaave op MicroSafari. Met een interactieve audiotour hoort en ziet de bezoeker allerlei bijzonderheden aangaande infectieziektes, antibiotica en antibiotica-resistentie. Wat is een bacterie? Hoe werken antibiotica? Wat is resistentie, hoe ontstaat het en waarom hebben we nieuwe medicijnen nodig? Ga mee op MicroSafari en luister naar de boeiende  toelichting van specialisten op de onderzoeksgebied.

De audiotour voert de bezoeker op een verrassende en uitdagende wijze langs de geschiedenis, het heden en de toekomst van het antibiotica-onderzoek. Aan de hand van de laboratoriumpraktijk krijgt de bezoeker een kijkje in één van de vooraanstaande laboratoria op het gebied van antibioticum-onderzoek. Modern onderzoek wordt zó tastbaar dat het lijkt alsof je zelf in het laboratorium staat. De tour eindigt in een tuberculosehuisje. Dit huisje – naar het zonlicht gedraaid en frisse lucht toelatend door de open ramen – deed in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw dienst als een ‘kuuroord’ voor tuberculosepatiënten in de eigen achtertuin. Vóór de ontdekking van geschikte antibiotica was het kuren in sanatoria of TBC-huisjes de enige behandeling tegen deze gevaarlijke bacteriële infectieziekte.

Deze audiotour is ontwikkeld in samenwerking met team Antibiotica Gezocht!. Het team bestaat uit medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden (Moleculaire Biotechnologie/Moleculaire Ontwikkelingsgenetica) en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (Medische Microbiologie). Het audioapparaat is gratis te leen bij de informatiebalie van Museum Boerhaave.

Academische Jaarprijs

Team Antibiotica Gezocht! is winnaar van de Academische Jaarprijs 2011. De Academische Jaarprijs is bestemd voor het populariseren van wetenschappelijk onderzoek. Antibiotica Gezocht! besteedt het prijzengeld van € 100.000,- om spannend les- en practicummateriaal voor middelbare scholen te produceren en exposities in dierentuin Artis en Museum Boerhaave te maken.