Nieuws Team Universiteit Leiden wint Academische Jaarprijs 2011

Team Universiteit Leiden wint Academische Jaarprijs 2011
Labyrint Publieksprijs voor team Maastricht University

In de Stadsgehoorzaal Leiden heeft team Van Wezel (Universiteit Leiden) woensdagavond de Academische Jaarprijs 2011 in ontvangst genomen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW reikte de prijs van 100.000 euro uit. De Labyrint Publieksprijs ging naar team Moerel (Maastricht University). Aan de finale van de zesde editie van de Academische Jaarprijs namen drie teams deel.

De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt team Van Wezel  met hun project ‘Antibiotica Gezocht!’ voor de realisatie van een permanente opstelling in de microZoo van Artis, een expositie in museum Boerhaave en innovatief lesmateriaal voor het VWO. “Met deze prijs kunnen wij leerlingen interesseren voor wetenschappelijk onderzoek in het algemeen en voor microbiologie en antibiotica in het bijzonder.”

Op de website van Labyrint (een productie van VPRO en NTR) kon de afgelopen weken gestemd worden op de drie finalisten. In totaal hebben bijna drieduizend mensen hun stem uitgebracht. Uiteindelijk kreeg team Moerelde meeste stemmen en staat daarom later dit seizoen centraal in een televisie-uitzending van Labyrint. Labyrint-presentator Eric Arends reikte de Labyrint Publieksprijs uit.

De Academische Jaarprijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. In mei van dit jaar koos een deskundige jury onder leiding van juryvoorzitter Paul Schnabel drie finalisten. De teams van Leids Universitair Medisch Centrum, Maastricht University en Universiteit Leiden presenteerden hun plannen in NRCHandelsblad, nrc.next, op de websites van Labyrinten de Academische Jaarprijs.

Tijdens de finaledag op 26 oktober verzorgden de drie finalisten presentaties voor juryleden David Lentink, Hein Meijers, Isolde Hallensleben, Jelle Reumer, Juliette Walma van der Molen en voorzitter Paul Schnabel. De teams lichtten hun plannen toe ten overstaan van publiek en beantwoordden vragen van de jury. Mede dankzij een bijdrage van Stichting Jos Withagen Fonds was de finale live te volgen via www.academischejaarprijs.nl.

Foto: team Van Wezel (Universiteit Leiden), winnaar Academische Jaarprijs 2011

Foto: team Moerel (Maastricht University), winnaar Labyrint Publieksprijs 2011