Nieuws Slimme netwerken | Labyrint aflevering op dinsdag 15 februari 21.25 uur Ned. 2

Het slimste netwerk is onderdeel van ons allemaal: onze hersenen. De winnaars van de Labyrint Publieksprijs bij de Academische Jaarprijs wijden hier hun onderzoek aan. Dit onderzoek houdt zich bezig met een zeer specifiek soort van storingen die op kunnen treden in ons slimme netwerk: aanvalsziekten.

Iedereen is wel bekend met hoofdpijnaanvallen, slaapaanvallen en flauwvallen, maar wat als dergelijke aanvallen dag in dag uit je leven beheersen? Professor Ferrari en zijn onderzoeksgroep van het LUMC werken in een uitzonderlijke combinatie van laboratorium- en praktijkonderzoek aan oplossingen voor deze vaak onderschatte ziekten.

Hoewel we met zekerheid kunnen zeggen dat onze hersenen het slimste netwerk zijn, snappen we nog weinig van de werking ervan.  Als we ziekten willen genezen, moeten we wel de bron begrijpen. Het onderzoek in Leiden werpt al vruchten af: ze komen steeds meer te weten over de hersenmechanismen die een rol spelen bij aanvalsgewijze ziekten. Schakelingen in onze hersenen ondervinden tijdelijke storingen. Deze storingen kunnen door het hele brein trekken. Opvallend is dat ze zich weer automatisch herstellen.

 Zijn onze hersenen het ultieme voorbeeld voor alle elektriciteitsnetwerken die we slimmer moeten maken? Slimmere netwerken gaan we namelijk nodig hebben. In 2050 zijn de fossiele energiebronnen uitgeput. We moeten dan volledig op duurzame energiebronnen overschakelen. Dit heeft meer gevolgen dan de meeste mensen beseffen. Is ons oude elektriciteitsnetwerk wel klaar voor duurzame energie? Wat gaat er de komende tijd veranderen? Binnenkort zijn slimme netwerken onderdeel van ieder huis en zal je wasmachine gaan communiceren met je auto.  

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint live online discussie.. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter of chat: www.labyrint.nl