Nieuws Vliegkunstenaars dinsdag 21 december in Labyrint

MIDDEN IN DE WETENSCHAP

Aflevering: De optimale beweging

dinsdag 21 december 21:25 uur, Nederland 2

Nederland heeft als ambitie om in de top 10 van beste topsportlanden te komen. Een van de maatregelen om dat te bereiken is dat er meer wetenschappers komen die zich met de sporters bemoeien. Jeroen van der Eb (VU) is zo’n embedded scientist, zijn kersverse lab is een turnhal. Deze hangt sinds kort vol met hogesnelheidscamera’s zodat elke turnbeweging, ook de allerkleinste en -snelste, kan worden vastgelegd. Het lab is uniek in de sportwereld. Niet alleen door de high-tech, ook doordat het gebruik maakt van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe je een sport het beste kan leren.

Ook onderzoeker David Lentink gebruikt voor zijn onderzoek de highspeedcamera, maar dan om de beweging vast te leggen van vogels, insecten en zaden. We weten nog maar kort hoe insecten erin slagen in de lucht te blijven. Maar Lentink wil meer weten. Hij gebruikt high speed beelden om te zien hoe al die verschillende vleugels optimaal kunnen vliegen onder de grillige omstandigheden in de natuur. Misschien kunnen we dan uiteindelijk onze eigen miniatuurvliegers bouwen.

De Labyrint publieksprijswinnaars van de Academische Jaarprijs 2010 hadden dit jaar geen gelegenheid mee te werken aan een item van Labyrint, hun prijs verzilveren zij in een van de februari-uitzendingen van Labyrint.