Nieuws Team Wageningen University wint Academische Jaarprijs 2010

Eerste Labyrint Publieksprijs voor Team Leids Universitair Medisch Centrum

In de Stadsgehoorzaal Leiden heeft Team Lentink van Wageningen University woensdagavond de Academische Jaarprijs 2010 in ontvangst genomen. Isolde Hallensleben reikte de prijs van 100.000 euro uit aan teamcaptain David Lentink. De Labyrint Publieksprijs ging naar Team Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum. Aan de finale van de vijfde editie van de Academische Jaarprijs namen vijf teams deel.

De eerste Labyrint Publieksprijs werd gewonnen door Team Ferrari van Leiden Universitair Medisch Centrum. Op de website van het wetenschappelijke programma een samenwerking tussen VPRO en NTR kon de afgelopen weken gestemd worden op ieder van de vijf finaleteams. In totaal hebben ruim 12.000 mensen hun stem uitgebracht. Uiteindelijk kreeg Team Ferrari de meeste stemmen en staat daarom binnenkort centraal in een televisie-uitzending van Labyrint. Presentator Eric Arends reikte woensdagavond de eerste Labyrint Publieksprijs uit.

De Academische Jaarprijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. In mei van dit jaar koos een deskundige jury onder leiding van juryvoorzitter Rick van der Ploeg vijf finalisten. De teams van Leids Universitair Medisch Centrum, Technische Universiteit Eindhoven, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Utrecht en Wageningen University presenteerden hun plannen de afgelopen maanden in NRC Handelsblad, nrc.next en op de website van Labyrint.

Tijdens de finaledag op 27 oktober verzorgden de vijf finalisten presentaties voor juryleden Piet Borst, Adriana Esmeijer, Isolde Hallensleben, Leo Halvers, Rob van Hattum en voorzitter Rick van der Ploeg. Voor de Grand Finale selecteerde de jury de teams Lentink van Wageningen University en team Wijmenga van Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij lichtten hun plannen nogmaals toe, ditmaal ten overstaan van publiek, en beantwoordden vragen van jury en publiek.

Uiteindelijk werd Team Lentink uitgeroepen tot winnaar van de Academische Jaarprijs 2010 en kreeg het uit handen van Isolde Hallensleben de cheque van 100.000 euro. De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt Team Lentink om extreem snelle kleurencamera’s aan te schaffen voor hun project Vliegkunstenaars’. Deze stellen wij beschikbaar zodat mensen hun eigen filmpjes in HD kunnen maken van het vlieggedrag in de natuur, verduidelijkt teamcaptain David Lentink. Daardoor snijdt het mes aan twee kanten. In plaats van mensen vertellen hoe geweldig wetenschap is, laten wij ze wetenschap beleven. Dat is nog nooit eerder op deze manier gedaan en daarmee uniek. Daarnaast steken ook wij er iets van op omdat we de beschikking krijgen over bijzonder beeldmateriaal.