Nieuws Finaledag Academische Jaarprijs live op W24

Finaledag Academische Jaarprijs live op W24

Voor het eerst in het vijfjarig bestaan van de Academische Jaarprijs wordt de Finaledag live uitgezonden via het online wetenschapskanaal W24. Tijdens de uitzending op woensdag 27 oktober kan iedereen via de website van W24 meekijken naar het evenement in de Stadsgehoorzaal Leiden en via Twitter commentaar geven. Vanaf woensdag a.s. kunnen geinteresseerden daartoe terecht op: https://www.w24.nl/academischejaarprijs.

De live uitzending van de uitreiking van de Academische Jaarprijs sluit naadloos aan bij het streven om wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek te vertalen. Eerder al zette de Academische Jaarprijs een eerste stap richting publieksparticipatie met het instellen van de Labyrint Publieksprijs. De prijs bestaat uit zendtijd in een aflevering van Labyrint op televisie.

Ruim tienduizend mensen stemden inmiddels via de website van het wetenschappelijk radio- en televisieprogramma Labyrint een samenwerking van VPRO en de nieuwe fusieomroep NTR op hun favoriete finalist. Stemmen kan nog tot woensdag 27 oktober, 18.00 uur.

Tijdens de Finaledag in de Stadsgehoorzaal Leiden presenteren de vijf door de jury onder voorzitterschap van Rick van der Ploeg geselecteerde finalisten hun uiteindelijke plan, waarna twee finalisten worden gekozen. Tijdens het officile en vrij toegankelijke avondprogramma presenteren die twee finaleteams nogmaals hun plan, maar nu aan publiek, pers en jury. Nadat de toehoorders in de zaal gelegenheid hebben gekregen vragen te stellen, wijst de jury de winnaar van de hoofdprijs van 100.000 euro aan. Met deze prijs kan de winnaar zijn plan uitvoeren.

De inloop van het avondprogramma start om 19.45 uur. Rond 21.45 uur zal Alexander Pechtold de Academische Jaarprijs 2010 uitreiken. Ook zal dan door presentator Eric Arends van het Televisie programma Labyrint worden bekend gemaakt wie de Labyrint Publieksprijs heeft gewonnen. Daarna kan onder het genot van een borrel en muzikale omlijsting van singer-songwriter Sandy Dane worden nagepraat.

Opgeven voor de gratis en vrij toegankelijke Finaledag kan via https://www.ddk.nl/ajp. Doe dat snel, want het aantal plaatsen voor de Finaledag is beperkt. Stemmen voor de Labyrint Publieksprijs kan op https://www.labyrint.nl.

Finalisten van de Academische Jaarprijs

- Leiden Universitair Medisch Centrum | Team Ferrari, Kies de Aanval’

- Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen | Team Wijmenga, GENen kraken in GroninGEN: een ontdekkingstocht met de LifeLinesExpress’

- Technische Universiteit Eindhoven | Team Bekdemir, Brandschone verbranding!’

- Universiteit Utrecht | Team Gelderblom, Het Spel van de Gouden Eeuw’

- Wageningen Universiteit | Team Lentink, Vliegkunstenaars’